Hronika

Marku Čoliću povećana kazna za pokušaj ubistva novinara

Marku Čoliću povećana kazna za pokušaj ubistva novinara
Foto: Arhiva | Marku Čoliću povećana kazna za pokušaj ubistva novinara

BANJALUKA - Vrhovni sud Republike Srpske povećao je zatvorsku kaznu Marku Čoliću (33) na pet godina zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, potvrđeno je za "Nezavisne" u ovoj pravosudnoj instituciji.

"Prigovori branioca su odbačeni, a usvojene su žalbe okružnog tužioca, te je Čoliću povećana kazna na pet godina zatvora", rekla je Jelena Despotović, portparol Vrhovnog suda Republike Srpske.

Podsjećamo da je prethodno Republičko javno tužilaštvo zatražilo dužu zatvorsku kaznu za Čolića od one na koju ga je osudio Okružni sud u ovom gradu, a koji mu je u julu prošle godine izrekao četiri godine robije.

Tužilaštvo je bilo zadovoljno u dijelu koji se odnosi na činjenično stanje iz presude i kvalifikaciju krivičnog djela, ali su istakli da je Čolic ranije osuđen na kaznu koja je ispod posebnog minimuma.

Branko Mitrović, republički tužilac, predložio je Vrhovnom sudu RS da se preinači prvostepena presuda i optuženom izrekne duža kazna od one koja mu je izrečena u prvostepenom postupku, što je Vrhovni sud RS sada i prihvatio.

Na prvostepenu presudu žalila se i odbrana, a Gordan Jovišević, branilac banjalučkog boksera, rekao je da bi pravda bila zadovoljena ukoliko bi on bio oslobođen optužbi ili ako bi mu se ponovo sudilo.

Takođe je rekao da je Čolić već na prijevremenom izdržavanju zatvorske kazne, pošto pritvor više nije mogao da izdrži.

Smatrao je da nije dokazana krivica ovog banjalučkog boksera.

Ove prigovore branioca Vrahovni sud RS je odbacio, a usvojene su samo žalbe okružnog tužioca.

Prema presudi, Čolić je 26. avgusta 2018. godine oko 20.40 Kovačevića pretukao zajedno s Nedeljkom Dukićem (28) iz Kneževa.

Za Dukićem je, podsjetimo, bila raspisana međunarodna potjernica, ali se on nedavno predao.

Kovačević je i nakon prve presude ocijenio da je pravda koliko-toliko zadovoljena, ali...

"Mi i dalje nemamo imena nalogodavaca. Neosporna je činjenica da sada već osuđeni Čolić nije imao nikakav lični motiv za pokušaj ubistva, zajedno sa svojim saradnikom, već da se iza naredbe krije neko drugi. Ko se krije, ja se nadam da će to pokazati naredna istraga, ali u neku ruku i sumnjam da će se ići ka tome", rekao je tada Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije