Hronika

Marokanac provalio u džamiju u Doboju

Marokanac provalio u džamiju u Doboju
Foto: N.N. | Marokanac provalio u džamiju u Doboju

DOBOJ - Nadzorne kamere u prodavnicama, na kioscima i benzinskim pumpama razotkrile su Marokanca Č.K. (29) koji je u noći između utorka i srijede provalio u džamiju Trnjak u Doboju i iz nje odnio 148 KM u sitnim apoenima koje je potom potrošio kupujući cigarete dok je boravio na području ovog grada.

"On je boravio na području Policijske uprave Doboj i dan prije je zatečen od strane policijskih službenika i predat je na dalje posupanje Terenskom centru u Doboju i upućen je u Prihvatni cenatar u Sarajevu. Mi u tom momentu nismo znali da se radi o tom licu, i kriminalistička policija jecradeći na rasvjetljavanju krivicnih djela mogla povezati to lice sa izvršenjem, nakon cega je raspisana potraga i lice je pronađeno. U potpunosti je priznao izvršenje ovog krivičnog djela", izjavio je Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj.

Blagajnik je primijetio da je neko boravio u prostorijama džamije i to je zatim prijavio policiji, kaže Bajro efendija Džafić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj.

"Prostorije su u prizemlju, tako da je sa ove zapadne strane razbio prozor, ušao kroz prozor, posto su vrata bila otvorena, unutra je ušao. Blagajna je bila zaključana, ušao je kroz prozor iznad blagajne, znači dva prozora je razbio, takođe je i vrata u biblioteci oštetio. Tražio je novac, ništa više nije otuđio. U blagajni je bio samo sitni novac, onaj koji se nije nosio u banku, apoeni, oni metalni", ispričao je efendija Džafić.

On je dodao da šteta nije samo 148 KM, nego i 35 KM koliko je koštala zamjena stakla na prozorima.

Marokancu, koji je 19. novembra 2019. u Sarajevu podnio zahtjev za azil, nakon kriminalističke obrade u Tužilaštvu, dobojski Osnovni sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

"Odnosno, pretvorena je u uslovnu osudu u trajanju od godinu dana. Ukoliko se ponovo zatekne u izvršenju takvog ili sličnog djela biće upućen na izvršenje kazne zatvora. Upućen je u Prihvatni centar Sarajevo", rekao je Slobodan Radinković na vanrednoj konferenciji za novinare koja je organizovana kako bi se prekinule spekulacije koje su se na društvenim mrežama pojavile nakon što je prijavljena provala u džamiju.

"Počeli su se pojavljivati navodi da je motiv izvršenja ovog krivičnog djela rasna, vjerska i nacionalna netrpeljivost, što ja odlučno odbacujem, a evo i rasvjetljenje ovog krivičnog djela pokazuje da stvarno nema mjesta takvim komentarima jer je izvršilac lice koje nije državljanim BiH, nego je azilant iz Maroka", kazao je Radinković, te dodao da je u toku 2019. godine 255 migranata evidentirano na području Doboju, što je dvostruko više u odnosu na 2018. godinu, a kroz Doboj je vozom prošlo 10.302 migranta za Bihać, od toga 7.841 iz pravca Sarajeva, a 2.461 migrant iz pravca Tuzle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije