Hronika

Pratite nas na Google news

Mediji: Preokret u istrazi smrti Lane Bijedić; Tužilac: Nećemo komentarisati

Mediji: Preokret u istrazi smrti Lane Bijedić; Tužilac: Nećemo komentarisati
Foto: Privatna arhiva | Mediji: Preokret u istrazi smrti Lane Bijedić; Tužilac: Nećemo komentarisati
N.N.

Kantonalni tužilac Zapadnohercegovačkg kantona (ZHK) Josip Aničić saopštio je Tužilaštvo do okončanja istrage u vezi sa smrću Lane Bijedić neće u javnosti izlaziti s informacijama o tom slučaju.

Aničić se oglasio saopštenjem za javnost nakon što su pojedini mediji objavili da je forenzički patolog Džon Klark ustvrdio da se u slučaju Lane Bijedić radi o "padu sa velike visine", što je suprotno dosadašnjim zaključcima istrage te upućuje na samoubistvo te djevojke, dok se Tužilaštvo bavilo istragom ubistva.

Komentarišući medijske navode prema kojim su policijski komesar Galić i tužilac Aničić "beskompromisno, iz samo njima znanih razloga, odbacili teoriju svjetskog stručnjaka iz područja forenzične patologije i istragu nastavili voditi kao ubistvo", Aničić je poručio kako neko "ima cilj obeshrabriti tužioce u daljnjem zakonitom postupanju i provođenju istrage".

"Radi mase neistina iznesenih u članku isti ne želimo komentirati niti ćemo davati bilo kakve informacije do donošenja konačne tužiteljske odluke kada će javnost zasigurno točno i objektivno biti obaviještena od strane Tužiteljstva", navodi se u Aničićevom saopštenju.

Na sastanku održanom 12. februara 2020. godine u prostorijama MUP-a ŽZK učestvovali su predstavnici Centra za forenzička vještačenja, tužilac Borislav Čuljak i Josip Aničić, načelnik Sektora krim policije Igor Marić, šef krim-istražnog odjeljenja MUP-a Robert Sesar, te istražitelji Drago Tomić i Darija Herceg.

Lokalni mediji navode da je vještakinja za biološke tragove Centra za forenzička vještačenja pri FUP-u Elma Karahasanović na sastanku rekla da je Aničić još u novembru bio upoznat s forenzičkim analizama Džona Klarka.

Lana Bijedić pronađena je mrtva u oktobru prošle godine u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, ispod vijadukta autoputa A1, a prve istražne radnje upućivale su da se radi o ubistvu.

Slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti, a oko istrage je bilo niz kontroverzi s obzirom na to da su mnogi detalji "procurili" u medije. Slučaj do sada nije rasvijetljen.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije