Hronika

Među migrantima u Ključu pronađen državljanin Njemačke

Među migrantima u Ključu pronađen državljanin Njemačke
Foto: reprezent.ba | Među migrantima u Ključu pronađen državljanin Njemačke

KLJUČ - Dolaskom ljepših vremenskih prilika raste broj migranata koje pripadnici policije USK zaustavljaju i izvode iz prevoznih sredstava na lokalitetu Velečevo, na ulazu u općinu Ključ i Unsko-sanski kanton.

Podsjećamo da Kantonalna policija već nekoliko mjeseci provodi naredbu Vlade USK o zabrani daljeg ulaska stranih državljana na područje tog kantona.

Prema riječima predsjednika Crvenog križa općine Ključ Mustafe Lepirice, migranti se, nakon što ih policija izvede iz prevoznih sredstava, smještaju u improvizovani kamp, koji se nalazi u garaži obližnjeg objekta, gdje provode izvjesno vrijeme.

"U posljednjih sedam dana svakodnevno imamo po dvadesetak migranata o kojima vodimo brigu. Skoro svi dolaze autobusima iz pravca Sarajeva i pokušavaju proći dalje prema Bihaću i Velikoj Kladuši", kazao je Lepirica.

Prema njegovim riječima, briga policije o njima prestaje onog trenutka kada ih izvedu iz vozila, nakon čega su oni prepušteni sami sebu. Kaže kako se neki od njih autobusima vraćaju odakle su došli, ali najveći broj put nastavlja pješice. "Policija kontroliše samo glavnu saobraćajnicu, tako da njima nije teško da kroz šumu i okolnim putevima dođu do Ključa i onda nastavljaju dalje", kaže on. Volonteri Crvenog križa i humanitarnih organizacija pružaju pomoć migrantima, a Lepirica kaže kako je problem njihov smještaj, jer borave na otvorenom. Problem je i što je vlasnik pomenute garaže najavio kako od početka marta planira nastavak radova na objektu, zbog čega će migranti ponovo morati pod šatore.

Također, kao zanimljivost navodi slučaj njemačkog državljanina koji se već nekoliko dana nalazi među migrantima. Ustanovljeno je kako se radi o Niklasu Arminu Mundingu, koji je rođen 1. septembra 1993. godine i posjeduje njemački pasoš, koji je istekao, kao i ličnu kartu.

"Jedna naša volonterka koja zna njemački jezik uspjela ga je nekako privoliti na razgovor i on je rekao kako je iz Njemačke, ali da ne zna kako je dospio ovdje i da se ničega ne sjeća", navodi Lepirica.

Dodaje kako su o svemu obavijestili njemačku ambasadu u Sarajevu i da očekuju njihov odgovor. Iz Crvenog križa Ključ uputili su apel nadležnim institucijama za pomoć i navode kako su njihovi resursi i sposobnost da se brinu o migrantima pri kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije