Hronika

Među uhapšenima u akciji SIPA i povezani s terorizmom u Bugojnu

Među uhapšenima u akciji SIPA i povezani s terorizmom u Bugojnu
Foto: N.N. | Među uhapšenima u akciji SIPA i povezani s terorizmom u Bugojnu

SARAJEVO - Tri osobe su uhapšene nakon što su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s policijom otkrili i zaplijenili oružje, eksploziv i minsko-eksplozivna sredstva na više lokacija u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Kako saznajemo, bombe, zolja, puške i municija koji su pronađeni sumnja se da su planirani  za dalje međunarodno krijumčarenje i nezakonite aktivnosti.

"Nezavisne" nezvanično saznaju da su neki od uhapšenih dovođeni u vezu s terorističkim napadom u Bugojnu 2010. godine.

Podsjetimo da je tada nastradao policajac Tarik Ljubuškić, teško je povrijeđena policajka Edina Hindić, a lakše pet policajaca.

Luka Miladinović, portparol SIPA, rekao je za "Nezavisne" da su tri lica uhapšena zbog sumnje da su počinila krivično djelo neovlašteni promet oružja i vojne opreme te proizvoda dvojne upotrebe.

"Po nalogu Suda BiH izvršen je pretres na četiri lokacije u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu i  Zeničko-dobojskom kantonu, a otkrivene su i oduzete veće količine naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava kao i drugi predmeti koji će poslužiti u daljem krivičnom postupku", rekao je Miladinović, koji nije otkrivao detalje iz istrage.

Iz Tužilaštva BiH, po čijem nalogu se sprovodi ova akcija, saopštili su da su pripadnici SIPA i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona tokom pretresa i hapšenja na više lokacija na području ovog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo otkrili i zaplijenili oružje, eksploziv i minsko-eksplozivna sredstva.

"Sumnja se da je naoružanje planirano za međunarodno krijumčarenje i nezakonite aktivnosti", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Namjera im je bila  da oružana sredstva prokrijumčare u zemlje EU, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije