Hronika

Međunarodna potjernica za Radišićem

Međunarodna potjernica za Radišićem
Međunarodna potjernica za Radišićem

BANJALUKA - Za Miletom Radišićem, vlasnikom banjalučke firme "Grand trejd", za kojeg je potvrđena trogodišnja zatvorska kazna, CJB Banjaluka će raspisati međunarodnu potjernicu.

To je potvrđeno iz banjalučkog Osnovnog suda, iz kojeg navode da su ovu naredbu donijeli s ciljem hapšenja i ekstradicije Radišića, da bi on u konačnici bio sproveden u KPZ Tunjice.

"Potjernicu će raspisati CJB Banjaluka i o lišenju slobode osuđenog izvijestiti Osnovni sud u Banjaluci", naveli su iz Suda.

I Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, potvrdio je da će MUP na zahtjev nadležnih pravosudnih institucija i po međunarodnoj potjernici preduzeti sve neophodne aktivnosti na pronalaženju Radišića.

Inače, odlukom Vrhovnog suda RS 2014. potvrđena je trogodišnja zatvorska kazna za Radišića, čime je postala pravosnažna presuda banjalučkog Okružnog suda, kojom su on i ostali optuženi u slučaju "Medicinska elektronika" (ME) osuđeni na ukupno deset godina zatvora zbog manipulacije cijenama akcija ME i milionske štete pričinjene RS.

Radišić nam je u kratkom telefonskom razgovoru kazao da "međunarodnu potjernicu može da raspiše Ministarstvo pravde BiH", i da je to, kako tvrdi, moguće tek za tri mjeseca.

"Prije toga treba da se iscrpe mnoge pravne zavrzlame i onda je raspisuje Ministarstvo pravde BiH", kazao je Radišić.

Nakon što smo ga upitali kada namjerava da se vrati u Banjaluku, on nam je rekao da se on odjavio iz BiH.

"Ja nisam državljanin BiH", rekao je Radišić, a potom se nasmijao.

Na pitanje da li mu je stigao odgovor na zahtjev za odgađanje izvršenja presude, rekao je da nije i da još čeka na tu odluku.

Nismo uspjeli da saznamo da li Radišić, za kojeg se pretpostavlja da je u Beogradu, ima i srbijansko državljanstvo, a inače, BiH i Srbija imaju odranije potpisan ugovor o izručenju državljana optuženih i osuđenih za teška krivična djela.

Podsjetimo, presudom kojom je Radišić pravosnažno osuđen na tri godine, Dragan Cerovac, koji je obavljao funkciju šefa Odjeljenja za upravljanje hartijama od vrijednosti u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS, osuđen je na tri godine i šest mjeseci zatvora.

Željko Katalina, bivši direktor ME, osuđen je na tri godine, a Nikica Bajić, bivši radnik IRB-a i član UO ME na šest mjeseci zatvora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije