Hronika

Migrant pao sa zgrade "Doma penzionera" u Bihaću

Migrant pao sa zgrade "Doma penzionera" u Bihaću
Foto: Ilustracija | Migrant pao sa zgrade "Doma penzionera" u Bihaću

BIHAĆ - Situacija s migrantima na području Unsko-sanskog kantona se neprestano komplikuje, a posljednji u nizu incidenata zabilježen je u proteklu subotu, kada je jedan 37-godišnji avganistanski državljanin zadobio teške povrede prilikom pada sa zgrade nedovršenog doma penzionera.

Iz Kantonalne bolnice u Bihaću potvrdili su kako je on prilikom pada zadobio teške povrede kičme, prelom pršljena i petne kosti.

"Pacijent je zbrinut u našoj ustanovi, ali je zbog težine povreda upućen u Univerzitetski klinički centar u Sarajevu gdje je podvrgnut komplikovanoj operaciji kičme i prema posljednjim saznanjima, van je životne opasnosti", potvrdili su nam u bihaćkoj bolnici.

Prema riječima Adnana Beganovića, višeg inspektora u Prvoj policijskoj upravi u Bihaću, još se utvrđuju okolnosti ovog događaja.

"Pomenuto lice je palo s visine od nekoliko metara i u ovom trenutku utvrđujemo da li je to bio nesretan slučaj ili nešto drugo", rekao je Beganović.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić potvrdio je kako se situacija po pitanju migranata u Bihaću pogoršava i komplikuje iz dana u dan i da je njihova brojnost sve veća.

On je istakao kako je najgora situacija po gradske vlasti što u Bihaću trenutno boravi 2.500 migranata, a najveći broj njih je smješten u dvije devastirane i nedovršene zgrade u centru grada.

"Nad migrantima koji su smješteni u zgradi Đačkog doma, gdje smo napravili improvizovani centar, postoji nadzor i kontrola. Međutim, u domu penzionera boravi oko 200 migranata i niko nema nadzor nad tim ljudima. To je opasna građevina, zub vremena učinio je svoje i nije čudo što se ovakve stvari događaju", rekao je Fazlić.

Još jednom je ponovio kako je Bihać jedini grad u BiH koji je za migrante osigurao kakav-takav smještaj, kao i ishranu, te im omogućio zdravstvenu zaštitu.

"Iako smo ultimativno zatražili reakciju Ministarstva bezbjednosti i drugih nadležnih institucija koji treba da vode brigu o tom problemu, nikakve reakcije niti povratnih informacija nema. Ostalo nam je da ostvarimo svoju prijetnju i organizujemo proteste ispred zgrade Vijeća ministara BiH i uskoro ćemo odrediti kada će to biti", rekao je Fazlić za "Nezavisne".

Iz Crvenog krsta Bihaća još jednom su upozorili kako su njihovi resursi gotovo iscrpljeni, a odgovarajuća pomoć ne stiže niotkud.

Sekretar ove organizacije Salem Mešić rekao je kako dnevno pripreme između 900 i 1.000 toplih obroka za migrante, a njihove potrebe su iz dana u dan sve veće. Iz Doma zdravlja u Bihaću informisali su kako su od početka migrantske krize pružili oko 23.000 zdravstvenih usluga migrantima, te tako spriječili eskalaciju zaraznih i ostalih bolesti.

Prema podacima Ministarstva bezbjednosti USK, na području ovog kantona trenutno boravi oko 3.500 migranata, a procjene su da ih dnevno pristiže između 50 i 70.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije