Hronika

Migranti htjeli da prošvercuju oružje iz BiH u Hrvatsku

Migranti htjeli da prošvercuju oružje iz BiH u Hrvatsku
Foto: Granična policija BiH | Migranti htjeli da prošvercuju oružje iz BiH u Hrvatsku

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za četiri Afganistanca, koji su nedavno uhapšeni u zajedničkoj akciji SIPA i Granične policije BiH, nakon što je kod njih pronađeno oružje i municija, a koju su, prema informacijama, namjeravali da prokrijumčare iz BiH u Hrvatsku.

Iz Tužilaštva je saopšteno da je nakon ispitivanja osumnjičenih, koji su, podsjećanja radi, uhapšeni na području Donjeg Svilaja, gdje je otkriven improvizovani migrantski kamp, postupajuća tužiteljica odlučila da predloži mjere pritvora, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih.

Tužilaštvo je ovom prilikom, objavilo i imena četiri državljanina Afganistana, a radi se o: Waziri Basir (31), koji je ranije bio osuđen na šest mjeseci zbog zloupotrebe sa drogom u Subotici (Srbija), zatim Ahmad Nisar (18), Afghan Bilal (20) i Abdul Qayoom Faqiri (29).

"Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašten promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene", saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Prema dosad prikupljenim dokazima, uhapšeni migranti su se nalazili u improvizovanom kampu smještenom uz neposrednu blizinu državne granice sa Republikom Hrvatskom, u blizini MGP Donji Svilaj, u opštini Odžak.

Dodato je i da sve državne bezbjednosne agencije provode istražne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti boravka naoružanih migranata na području uz granicu BiH i Hrvatske, jer u dosadašnjim aktivnostima agencija, u BiH uglavnom nisu evidentirani naoružani migranti, pogotovo, navode, ne u posjedu automatskog naoružanja i streljiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije