Hronika

Migranti zapalili staru seosku školu

Migranti zapalili staru seosku školu
Foto: N.N. | Migranti zapalili staru seosku školu

LJUBINJE - Stara seoska škola u selu Vlahovići, u ljubinjskoj opštini, izgorjela je, a mještani tvrde da su je zapalili migranti.

"Ovo je njihova ruta i policija ih često hvata na ovom potezu, jer je naše selo smješteno na rubu opštine, prema Federaciji. Škola im je, budući da od početka osamdesetih godina ovdje nema đaka, zgodna za odmor jer se selo nalazi između Ljubinja, Stoca i Berkovića, tako da pretpostavljamo da su migranti odgovorni, iako ne tvrdimo da su požar izazvali namjerno", kaže jedan od mještana Vlahovića.

Da su migranti školu koristili kao mjesto za boravak, potvrdila je i činjenica da je, prilikom gašenja, u školi pronađena slama, koju su migranti vjerovatno sakupljali i na njoj spavali, pa je ona lako i planula ili od opuška cigarete ili od vatre koju su palili u školi.

Ove pretpostavke mještana u policiji niko nije želio ni potvrditi ni demantovati, već u Policijskoj upravi Trebinje navode samo to da su uviđaj na licu mjesta obavili njihovi službenici iz Policijske stanice Ljubinje i da će uzroci požara biti naknadno utvrđeni.

"Ono što zasad možemo potvrditi je samo činjenica da je na objektu škole izbio požar, te da je škola odranije bila napuštena i u devastiranom stanju, a o eventualnom uzroku je još rano govoriti", kažu u Policijskoj upravi Trebinje.

Škola je počela s radom još u vrijeme Austrougarske monarhije, daleke 1896. godine. Sve do 1977. u njoj se odvijala nastava za osmogodišnje obrazovanje, da bi se još nekoliko godine, do početka osamdesetih, ovdje odvijala četvororazredana nastava. Nakon toga škola je ugašena zbog nedostatka đaka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije