Hronika

Milica Otković se izjasnila da nije kriva za propadanje vakcina u Prijedoru

Milica Otković se izjasnila da nije kriva za propadanje vakcina u Prijedoru
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Milica Otković se izjasnila da nije kriva za propadanje vakcina u Prijedoru

PRIJEDOR - Milica Otković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor, izjasnila se danas pred Osnovnim sudom u tom gradu da nije kriva za krivična djela nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, koja joj se stavljaju na teret zbog propadanja 1.342 doze vakcina protiv kovida 19, potvrdio je za "Nezavisne novine" Savan Zec, njen advokat.

Podsjetimo, optužnica tereti Otkovićevu da je od polovine marta do 12. aprila prošle godine u svojstvu službenog lica svjesno prekršila Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i tri interna akta.

Prema optužnici, ona je donijela odluke da se vakcine sputnjik V umjesto u profesionalni frižider, zamrzivač marke esmas smjeste u frižider beko koji nije namijenjen za profesionalnu upotrebu.

U optužnici se ističe da je ona svjesno donijela i odluku da se rashladni uređaj beko priključi na neadekvatan UPS stabilizator zajedno sa još jednim frižiderom, ne obezbjeđujući pritom stalni nadzor nad smještenim vakcinama radi reagovanja i priključenja na agregat u slučaju eventualnog prestanka rada opreme, iako je mogla biti svjesna da usljed toga može doći do štete.

"Tako je u periodu od 10. do 12. aprila došlo do kvara beko  zamrzivača u kojem su vakcine smještene usljed čega je prekinut hladni lanac, pa su 1.342 doze navedenih vakcina postale neupotrebljive, zbog čega veći broj građana nije primio drugu dozu vakcine, a nastupila je i imovinska šteta za Republiku Srpsku, u iznosu od 45.010,68 KM", navodi se u optužnici.

Protiv drugog lica iz Prijedora obuhvaćenog istragom čiji su inicijali S.J. tužilac je donio naredbu o obustavi istrage jer nije bilo dovoljno dokaza da je počinilo krivično djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije