Hronika

Pratite nas na Google news

Ministar policije TK optužen za trgovinu uticajem

Ministar policije TK optužen za trgovinu uticajem
Foto: Arhiva | Ministar policije TK optužen za trgovinu uticajem
N.N.

TUZLA - Opštinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Sulejmana Brkića (54) zbog sumnje da je kao ministar unutrašnjih poslova u Vladi TK počinio produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Kako je navedeno u saopštenju Kantonalnog tužilaštva TK, postoji osnovana sumnja da je Brkić,  svjestan da koristi svoj službeni i uticajni položaj ministra u MUP-u TK, u periodu od avgusta 2019. do februara 2020. godine,  više puta  protivzakonito  posredovao  i  uticao na  tadašnjeg direktora, a kasnije i v.d direktora Uprave policije TK da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti.

Kako je pojašnjeno u saopštenju u pitanju je "interno preraspoređivanje većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TK, iako je znao da u skladu sa zakonima o unutrašnjim poslovima  i o policijskim službenicima TK Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave  odlučuje o radnim pravima  policijskih službenika". 

"Takve zahtjeve su  i tadašnji direktor i v.d direktor odbili, budući da su izlazili van ovlaštenja ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika  u policijskom organu", pojašnjeno je u saopštenju.

Kako se dodaje Brkić je takođe, optužen da je u maju 2020. godine uputio Vladi TK prijedlog za imenovanje kandidata za novog direktora Uprave policije TK iako je znao da ne zadovoljava uslove u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima TK,  jer mu u  mandatnom periodu prestaje radni odnos po sili zakona zbog uslova za starosnu penziju. 

"Bez obzira na takva saznanja,  nastavio  je insistirati na imenovanju ovog kandidata za direktora, te je kao ovlašteni predlagač na vanrednoj sjedici Vlade TK obrazložio svoj pismeni  prijedlog i zatajio  članovima Vlade da predloženi kandidat ne ispunjava eliminatorni zakonski kriterij. Održavajući članove Vlade u zabludi, jer su  imenovali takvog kandidata za direktora Uprave,  ovoj osobi je  pribavio korist u vidu imenovanja, kao i u vidu veće plate i doprinosa na platu", dodaje se u saopštenju.

Opštinski  sud Tuzla je u ovom predmetu zakazao ročište za izjašnjenje o krivici 4. avgusta 2020. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije