Hronika

Ministarstvo pravde: Kovačević i Baldo su bili na slobodi u skladu sa zakonom

Ministarstvo pravde: Kovačević i Baldo su bili na slobodi u skladu sa zakonom
Foto: N.N. | Ministarstvo: I Kovačević i Baldo su bili na slobodi u skladu sa zakonom

BANJALUKA - Željku Kovačeviću, koji je ubijen u Glamočanima, prestao je uslovni otpust 23. decembra prošle godine, a osumnjičenom za ubistvo Emiliju Baldi donošenjem rješenja o amnestiji Osnovnog suda Banjaluka 22. januara ove godine, saopšteno je danas iz Ministarstva pravde Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je 23. aprila 2018. godine Komisija za uslovni otpust, na osnovu Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske, a odlučujući o prijedlogu rukovodioca ustanove Kazneno- popravnog zavoda Banjaluka za uslovni otpust donijela rješenje kojim se Kovačević pušta na uslovni otpust 27. aprila 2018. godine.

Uslovni otpust trajao je do 23. decembra 2018. godine, čime su prestale obaveze zatvorenika po pitanju poštovanja obaveza nadzora za vrijeme trajanja uslovnog otpusta.

Kovačević je izdržavao kaznu zatvora od tri godine po presudi Osnovnog suda Banjaluka od 23. januara 2012. godine u vezi sa presudom Okružnog suda Banjaluka od 23. maja 2014. godine zbog počinjenog produženog krivičnog djela teške krađe.

Iz izvještaja koji je dostavio Kazneno-popravni zavod Banjaluka 20. aprila 2018. godine zatvorenik je izdržao dvije godine, tri mjeseca i 27 dana izrečene kazne zatvora, kada je Komisija za uslovni otpust, na prijedlog Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka donijela rješenje o puštanju na uslovni otpust.

U pomenutom izvješaju navodi se da je svrha kažnjavanja kod zatvorenika ostvarena, te da je proces resocijalizacije završen u okviru penološko-institucionalnog tretmana.

U saopštenju Ministarstva pravde navodi se da je 4. oktobra 2017. godine Komisija za uslovni otpust, odlučujući o prijedlogu rukovodioca ustanove Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka za uslovni otpust, donijela rješenje kojim se Emilio Baldo pušta na uslovni otpust 6. oktobra 2017. godine.

Baldi je uslovni otpust trajao do 30. juna 2019. godine, ali je u međuvremenu Baldo amnestiran rješenjem Osnovnog suda Banjaluka od 22. januara 2019. godine u ukupnom trajanju od četiri mjeseca i 23 dana.

Baldo je izdržavao jedinstvenu kaznu zatvora od 13 godina i tri mjeseca, po presudi Okružnog suda Banjaluka od 10. novembra 2014. godine zbog pet razbojništava, teškog slučaja razbojničke krađe ili razbojništva, ugrožavanja javnog saobraćaja i bjekstva lica lišenog slobode.

Iz izvještaja koji je dostavio Kazneno-popravni zavod Banjaluka 30. septembra 2017. godine, zatvorenik je izdržao 11 godina i šest mjeseci izrečene kazne zatvora, kada je Komisija za uslovni otpust, na prijedlog Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka donijela rješenje o puštanju na uslovni otpust.

U izvješaju se navodi da je svrha kažnjavanja kod zatvorenika ostvarena, te da je proces resocijalizacije završen u okviru penološko-institucionalnog tretmana.

U saopštenju iz Ministarstva pravde Republike Srpske navodi se da o uslovnom otpustu zatvorenika koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno-popravnim ustanovama Republike Srpske rješava Komisija za uslovni otpust, koju imenuje ministar pravde, a koji ne učestvuje i ne utiče na njen rad i odluke.

"Ministar pravde Republike Srpske je 25. oktobra 2016. godine imenovao Komisiju za uslovni otpust zatvorenika koja se sastoji od pet članova i koju čine predstavnik Ministarstva, sudija Vrhovnog suda Republike Srpske, te tri nezavisna člana iz relevantne stručne oblasti. Komisija se imenuje na četiri godine, te način rada Komisije uređuje se Poslovnikom o radu Komisije za uslovni otpust, koju donosi Komisija", navodi se u saopštenju.

Komisija radi u sjednicama, kvorum za donošenje odluka čine tri člana i odlučuje odlukom većine prisutnih članova. Do sada sve odluke su bile jednoglasne.

Komisija, na prijedlog direktora Ustanove, može izvršiti opoziv rješenja o uslovnom otpustu u zakonom propisanim slučajevima.

Kovačević je ubijen u ponedjeljak, 22. aprila, naveče u Glamočanima kod Banjaluke prilikom napada vatrenim oružjem na vlasnika kompanije "Sektor sekjuriti", "Žitopeka", "Žitoprodukt", "Sektor ADS" i "Sektor ZOS" Slavišu Krunića, a Baldo je u Republičko javno tužilaštvo protekle noći sproveden kao osumnjičen za ovo ubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije