Hronika

Mirsad Kandić isporučen Americi: Saradnik terorista krio se u BiH

Mirsad Kandić isporučen Americi: Saradnik terorista krio se u BiH
Foto: N.N. | Mirsad Kandić isporučen Americi: Saradnik terorista krio se u BiH

SARAJEVO - Mirsad Kandić (36), rodom iz Peći na Kosmetu, za kojim su vlasti SAD zbog sumnje u umiješanost u terorističke aktivnosti bezuspješno tragale godinama, danas je isporučen Americi, pošto je u junu uhapšen u Sarajevu, nakon što se, vjeruje se, u BiH krio od januara.

Taj čovjek s više identiteta, po pisanju medija, jedan je od najtraženijih saradnika Islamske države (IS) na svijetu, a koristio je najmanje pet lažnih imena, te se kretao po cijelom svijetu, uključujući i sirijski grad Raka, doskorašnju prijestonicu IS.

Tamo je, kako je objavljeno, bio zadužen za dopremanje prsluka za bombaše samoubice. Bio je na vezi s nekim od najuticajnijih ljudi IS, što dokazuju njegove prepiske, a po kojima je, navodno, nabavljao i pješadijsko naoružanje te specijalizovane puške za terorističke napade.

Kandić je letom s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, deportovan u SAD, koje su poslale specijalni Vladin avion, što dovoljno govori o značaju ovog hapšenja i Kandićevoj ulozi.

U trenutku hapšenja, koje je u BiH obavljeno ljetos, Kandić je kod sebe imao lažnu ličnu kartu Crne Gore na prezime Radončić. Od tada je bio u ekstradicionom pritvoru.

Navodno je Džejk Bilardi, australijski tinejdžer poznatiji kao Džihadi Džejk, koji se 11. marta 2015. godine u samoubilačkom napadu automobilom bombom raznio u iračkoj Ramadi, jedan od terorista kojem je podršku prilikom prebacivanja na teritoriju IS pružao upravo Kandić.

Policijske agencije su 18. januara zabilježile da je Kandićev mobilni telefon korišten u BiH, preko predajnika u Palama. Od tada kreće potraga za njim.

Kasnije je utvrđeno da je Kandić namjerno u avionu upalio svoj telefon kako bi zameo svoj trag. Njegovo ime nije zabilježeno na pasoškoj kontroli na Aerodromu Sarajevo. Inspektori su zato pregledali video-nadzor i uspjeli identifikovati Kandića, koji je u BiH ušao koristeći ukrajinski pasoš izdat na ime Ivan Popović.

Međutim, to nije bilo dovoljno da se Kandić odmah pronađe. Potraga je trajala mjesecima i on je lociran u iznajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije