Hronika

Pratite nas na Google news

Mudri spasioci spriječili mladića da se ubije

Mudri spasioci spriječili mladića da se ubije
Foto: Vladimir Stojaković | Mudri spasioci spriječili mladića da se ubije
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Dok je sa dvadesetjednogodišnjakom, koji je htio da se baci sa željezničkog mosta u naselju Česma u Banjaluci, razgovarao vatrogasac Ognjen Medaković i tako mu odvraćao pažnju, njegov kolega Đorđe Vavan i policajac Aleksandar Janković su mladiću prišli s leđa, uhvatili ga za ruke, te ga tako spriječili da okonča život u hladnom Vrbasu.

Ovako je sinoć izvedena dramatična akcija, tokom koje su pripadnici banjalučke Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice i Policijske uprave, te Hitne pomoći, mudro, zajedničkim snagama, spasili mladi život.

Iz policije kažu da se to događalo oko 23 sata, kada je mladić uočen na ivici mosta, gdje je prijetio da će skočiti. Nije dao da mu iko prilazi.

"Međutim, s posebnom pažnjom, prilagođavajući se situaciji, ostvarena je komunikacija s njim, nakon čega je iskorišten trenutak njegove nepažnje i uhvaćen je s leđa, čime je spriječen da skoči", kažu iz policije.

Vatrogasac Ognjen Medaković prisjeća se da su, nakon što su od policije dobili dojavu da muškarac namjerava skočiti s mosta, na mjesto događaja otišli on i kolega Đorđe Vavan. Tamo su, napominje, zatekli nekoliko policijskih patrola te sanitetsko vozilo.

"Tom mladiću prišao sam na tri do pet metara. Pokušao sam da pridobijem njegovo povjerenje i da mu odvučem pažnju od namjere da skoči u rijeku. Pogledao je u mene i rekao mi da ima problema. Odgovorio sam mu da svako od nas, pa i ja, ima problema. Rekao sam mu i da je život lijep te da, šta god da mu se desilo, nije vrijedno njegovog mladog života. Trudio sam se da ostanem pribran", priča Medaković za "Nezavisne".

Dok je Medaković odvlačio pažnju mladiću, Vavan i jedan policajac su dvadesetjednogišnjaku prišli s leđa te ga uhvatili za ruke.

"Onda sam i ja prišao i izvukli smo ga na sigurno", naglašava Medaković.

Vavan kaže da su on i policajac iskoristili Medakovićev razgovor s mladićem te mu lagano prilazili, pritom kujući plan kako da ga uhvate.

"Dok smo prilazili tom mladiću, koji je sjedio na mostu, s vanjske strane ograde, i držao se rukama za šipke, policajac i ja dogovorili smo se da ga uhvatimo nakon odbrojavanja do tri. Tako smo i uradili. Odbrojavao sam i onda smo ga policajac i ja zgrabili za ruke", napominje Vavan.

Prisjeća se da je dosad niz puta učestvovao u spasavanju života, te da svaki put ima osjećaj poput ovog.

"Radim ovaj posao osam godina. Bilo je i saobraćajnih nezgoda, spasavanja iz vode, spasavanja iz lifta i tako dalje. Svaki put vas obuzme osjećaj radosti kada nekom pomognete", priča Vavan za "Nezavisne".

Njihov šef Mladen Ćućun, načelnik Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice u Gradskoj upravi grada Banjaluka, kaže da je ponosan na ovu dvojicu vatrogasaca, ali i na njihove kolege.

"Naši vatrogasci su mnogo puta dosad pokazali humanost, požrtvovanost, hrabrost i sve ostale najveće ljudske osobine. I u narednom periodu ćemo uraditi sve da ih snabdijemo najboljom opremom, jer to svojim radom zaslužuju", uvjerava Ćućun.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije