Hronika

Na području Foče oduzete cigarete i duvan vrijedni 23.619 KM

Na području Foče oduzete cigarete i duvan vrijedni 23.619 KM
Foto: UIO BiH | Na području Foče oduzete cigarete i duvan vrijedni 23.619 KM

BANJALUKA - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje su na području Foče privremeno oduzeli 4.276 paklica cigareta i 7,75 kg duhana, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO.

Ukupna tržišna vrijednost akcizne robe koja je bila namijenjena "crnom tržištu" u Bosni i Hercegovini iznosi 23.619 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacijna službenici Odsjeka za provođenje propisa iz Regionalnog centra Sarajevo izvršili su pretsres jednog prodajnog mjesta, stambene jedinice, pratećih objekata i pripadajućih vozila na području Foče.

"Kontrolom je pronađeno 7,75 kg duhana i 4.276 paklica cigareta stranog porijekla, za koje lice nije posjedovalo dokumentaciju o porijeklu. Aktivnosti na terenu provedene su po uputama dežurnog tužioca Tužilaštva BiH. Pronađena akcizna roba je privremeno oduzeta, a protiv počinioca biće podneseni izvještaji Tužilaštvu BiH. Prilikom izvođenja ove akcije službenici UIO, koristili su opremu, znanje i vještine stečeno kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD-a, kroz program EXBS", saopšteno je iz UIO BiH.

U saopštenju napominju da su ovlašteni sužbenici Uprave za indirektno oporezivanje pojačali kontrolne aktivnosti širom Bosne i Hercegovine kako se pandemija uzrokovana virusom Covid 19 ne bi dodatno koristila za krijumčarenje roba.

"Uprava za indirektno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni", kazali su iz UIO BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije