Hronika

Nabavka respiratora u RS pod lupom SIPA

Nabavka respiratora u RS pod lupom SIPA
Foto: N.N. | Nabavka respiratora u RS pod lupom SIPA

SARAJEVO - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerava informacije objavljene u medijima, te druge informacije, a koje se odnose na nabavku respiratora za potrebe zdravstvenog sistema u Srpskoj tokom pandemije virusa korona, potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz SIPA.

"Vrše se provjere tačnosti tih informacija, a nakon toga će biti odlučeno ima li ili nema elemenata za dalju proceduru", kazali su izvori "Nezavisnih novina" iz SIPA.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranic izjavio je da je svaki od respiratora koji je nabavljao Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ili Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u skladu sa odlukama Republickog štaba za vanredne situacije, te da nema potrebe za bilo kakvim manipulacijama.

"To znači da su sva ta medicinska sredstva prethodno prošla pregled u smislu svoje specifikacije zdravstvenih profesionalaca iz Republike Srpske, a samim tim i nabavljana", rekao je Šeranić povodom tvrdnje PDP-a da je Srpska za nabavku 50 respiratora platila "rekordnu cijenu" u regionu.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske potpisao je 8.aprila ugovor sa kompanijom "Medietik" o nabavci respiratora za intenzivnu njegu.

U ugovoru se navodi da je FZO RS naručio 50 respiratora po cijeni od 134.455 maraka po komadu. Pedeset respiratora koštalo je FZO RS 6.722.756 KM bez PDV-a, odnosno 7.865.624 KM sa PDV-om.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije