Hronika

Policija iznenađena: Najviše udesa se desilo utorkom

Policija iznenađena: Najviše udesa se desilo utorkom
Foto: Sanja Čakarević | Najviše udesa se desilo utorkom, i policija iznenađena

DOBOJ - Na putevima desetak lokalnih zajednica, koje operativno pokriva Policijska uprava Doboj, tokom maja najviše saobraćajnih nesreća se dogodilo utorkom, a ne vikendom kako bi se očekivalo, a zašto je tako - u policiji nemaju odgovor.

"Jednostavno su ti podaci neobjašnjivi, mi radimo i sedmične analize. Nekad bude najveći broj ponedjeljkom, sljedeće sedmice četvrtkom, a nekad subotom do podne. Nema tu ni nekih praznika ili vjerskih događaja koji bi mogli uticati, pa da kažemo da je bila neka slava te je povećana frekvencija. Znači, jednostavno nema objašnjenja. Isto tako, što se tiče kriminaliteta, zna nam se desiti, na primjer, da imamo ponedjeljkom u toku sedmice najveći broj izvršenih krivičnih djela", kaže Slobodan Radinković, načelnik PU Doboj.

 "Mi smo se jedno vrijeme iščuđavali, stalno je bilo - četvrtak. Zašto četvrtak, da li se opuštaju pred vikend? Uglavnom, iz mjeseca u mjesec je bio četvrtak", rekao je Jovica Žigić, načelnik Sektora policije PU Doboj.

Policijska statistika pokazuje da se povećava broj onih koji za volan četvorotočkaša sjednu a da pritom nemaju položen vozački ispit.

"Tako u prvih pet mjeseci ove godine imamo ukupno 120 sankcionisanih, a u istom periodu prošle godine 100, znači imamo tu porast za 20 odsto. Jedino što je u padu je broj nezgoda koje su ta lica prouzrokovala. Ove godine za pet mjeseci ih je bilo pet, a prošle godine 13", naveo je Radinković.

Kada ih policija ulovi u vožnji bez dozvole, sljeduje ih kazna od 400 KM, ali to ih ne sprečava da kasnije završe obuku i polože vozački.

"Nema sankcija u smislu zaštitnih mjera jer ne možete nekom ko nije vozač izdati zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilom. Znači, ide samo novčana kazna. Ako ga u istom prekršaju 10 puta sankcionišemo, ako ga policija zatekne u vršenju prekršaja mi ćemo izdati 10 prekršajnih naloga u iznosu od 400 KM, a ako su povratnici onda ćemo oduzeti vozilo ako se prekršaj ponavlja", pojasnio je Radinković.

On je dodao da se radi uglavnom o starijim maloljetnicima, starosti od 16 do 18 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije