Hronika

Nakon tri sata pregovora spustili ga s krova zgrade

Nakon tri sata pregovora spustili ga s krova zgrade
Foto: N.N. | Nakon tri sata pregovora spustili ga s krova zgrade

ISTOČNO SARAJEVO - Ključnu ulogu u sprečavanju M.V. (36) iz Pala da skoči sa zgrade odigralo je dvoje pregovarača Policijske uprave Istočno Sarajevo, koji su s njim pregovarali, te njihove kolege, koje su mu oprezno prišle i potom ga bezbjedno spustile s krova.

Tako su zajedničkim snagama spriječili crni scenario ove višečasovne drame, koja se odvijala u ponedjeljak od 17 časova, kada je slučaj telefonom prijavljen policiji, do 20 časova, kada su pregovori okončani, odnosno mladić uspješno zaustavljen u svojim namjerama da sebi oduzme život.

Pregovarač Mirjana Dugandžić (29), koja je član Pregovaračkog tima od 2017. godine, potvrdila je za "Nezavisne novine" da je na intervenciju otišla nakon što je njenim kolegama prijavljeno da se na stambenoj zgradi nalazi muškarac koji hoda po krovu, te da navjerovatnije namjerava da skoči.

Prema njenim riječima, policajci su izašli na mjesto događaja te ga obezbijedili, a u međuvremenu je stigla i saglasnost da se u razrješenje ove situacije uključe i pregovarači. Na teren su izašli Dugandžićeva i još jedan pregovarač.

"Lice je bilo uznemireno. Konstantno se brzo kretalo rubom zgrade, ali i ostalim dijelovima krovne konstrukcije. S njim su gotovo sve vrijeme tekli pregovori, odnosno, izuzev kraćih prekida, on je komunicirao s nama", rekla je Dugandžićeva.

Dodala je da pregovarač u ovakvim stresnim situacijama, prije svega, treba da se ponaša smireno, koliko je to moguće, te sve vrijeme da održava komunikaciju s osobom zbog koje interveniše, kako bi je smirio.

"Komunicirali smo s njim, te je on prišao našim kolegama. Oni su tada imali mogućnost da ga stave pod kontrolu", rekla je Dugandžićeva u izjavi za "Nezavisne novine".

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo rekli su da je nakon okončanih pregovora M.V. ukazana ljekarska pomoć u Domu zdravlja Pale.

"U uspješnom okončanju ovog događaja, pored pripadnika PU Istočno Sarajevo, učestvovali su pripadici Teritorijalne vatrogasne jedinice Pale i Doma zdravlja Pale", saopšteno je juče iz PU Istočno Sarajevo.

Tokom krizne situacije, policija je pješake usmjeravala zaobilaznim putevima, dok su vatrogasci bili postavili balon za spasavanje.

Mladić je nakon okončanja drame, kako nezvanično saznajemo, upućen u Specijalnu bolnicu za psihijatriju Sokolac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije