Hronika

Nakon tuče dvojice profesora: Tužilaštvo vodi obimnu istragu o Univerzitetu u Tuzli

Nakon tuče dvojice profesora: Tužilaštvo vodi obimnu istragu o Univerzitetu u Tuzli
Nakon tuče dvojice profesora: Tužilaštvo vodi obimnu istragu o Univerzitetu u Tuzli

TUZLA - Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona još uvijek vodi istragu koja je pokrenuta nakon tuče dvojice univerzitetskih profesora Denijala Sprečića i Bahrije Šarića.

Podsjećamo, sastanak na Rudarskom fakultetu u Tuzli, održan 5. marta, bio je poprište fizičkog obračuna dvojice profesora. Deblji kraj izvukao je prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Tuzli Bahrija Šarić, kome je lakše povrede nanio profesor Mašinskog fakulteta Denijal Sprečić.

Na pomenutom sastanku raspravljalo se o kadrovskim pitanjima, imenovanjima u Senat Univerziteta u Tuzli. Prisutni su, između ostalih bili i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK Mirsad Kukić i tadašnji rektor Univerziteta Samir Nurić.

- Tuča profesora je samo mali dio istrage vezan za Univerzitet u Tuzli. Tužilaštvo je otvorilo predmet, a istražujemo širi kontekst tog događaja. Vrše se provjere vezane za sastanak na kojem je došlo do sukoba, istražuje se pozadina sastanka na Rudarskom fakultetu, kao i još neke radnje na Univerzitetu u Tuzli - rekao je za Faktor portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

On dodaje da MUP Tuzlanskog kantona još uvijek Tužilaštvu nije dostavio izvještaj kada je u pitanju sama tuča profesora. Između ostalog u istrazi tog događaja pregledavaju se i snimci s vidio nadzora.

- Izvještaj o samoj tuči biće dostavljen veoma brzo, a to je i najjednostavniji dio istrage koja se vodi. Već je saslušan veći broj ljudi i obavljen je veći broj vještačenja - pojašnjava Arnautović.

Od tuče profesora do danas Univerzitet u Tuzli ostao je bez rektora Samira Nurića, koji je smijenjen nakon što je Skupština Tk usvojila izmjene kantonalnog Zakona o visokom obrazovanju. Crta na događaj koji je nanio veliku štetu Tuzlanskom univerzitetu još uvijek nije podvučena.

(faktor)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije