Hronika

Mještani Suhodola za "Nezavisne": U strahu smo, zaključavamo se po kućama

Mještani Suhodola za "Nezavisne": U strahu smo, zaključavamo se po kućama
Foto: N.N. | Naoružani četvorostruki ubica sije strah

SARAJEVO - U mjestu Suhodol, kod Tarčina, udaljenom 30 kilometara od Sarajeva, gdje je u subotu popodne svirepo iz oružja ubijen policajac Mahir Begić (46), preplašeni mještani su zaključani u svojim kućama i nigdje bez prijeke potrebe ne izlaze, a na prozore su navukli roletne i zavjese.

Ne žele mnogo ni komunicirati, ali su ekipi "Nezavisnih" kazali da su na oprezu te da ne idu daleko od naselja nakon ovog zločina, za koje je osumnjičen Edin Gačić (43), bivši pripadnik odreda "El Mudžahid".

Gačić, koji je već odrobijao dva ubistva, u bjekstvu je još od 4. februara, nakon što je, kako ga terete, ubio trgovca Sauda Sultanića (39) u njegovoj prodavnici u selu Podorašac, kod Konjica. Sve to je i te kako uznemirilo mještane Suhodola.

"U strahu smo, zaključavamo se po kućama. Ovdje ima dosta napuštenih kuća, šuma je gusta, može se ubica skrivati bilo gdje", kaže za "Nezavisne" jedan mještanin Suhodola.

On kritikuje vlast te kaže da je zakazala, ističući da se ubica ne traži autima, nego pješke.

"Bojimo se za našu djecu. Ne možemo ih pustiti ni u školu, kako ćemo", kaže drugi mještanin.

POJAČANJE: Stanovnici kažu da nema dovoljno ni policijskih patrola, te da se boje.

"Vidite, nigdje nikoga, mi prepušteni sami sebi, u strahu", kaže jedna mještanka, dok su, kako postoje tvrdnje, neki u ovom mjestu napustili kuće i otišli na sigurnije lokacije.

U Suhodolu se ni snijeg nije otopio, a krivudavu cestu opkoljava šuma. Na lokaciji gdje je policija postavila žutu traku zatičemo jednu patrolu. U povratku, na izlazu iz Tarčina, sreli smo kolonu policijskih kombija, najvjerovatnije pojačanje za potjeru. Na kapiji gdje je Begić mučki ubijen dežurali su danas policajci s dugim cijevima.

Iz policije kažu da se potragu za Gačićem proširila na mnogo šire područje od mjesta Suhodol.

Policijske snage iz cijele BiH su u potrazi za Gačićem, koji je trenutno najtraženija osoba u zemlji. Begić je ubijen dok je stražario ispred Centra za obuku policije u Suhodolu, gdje se nalazi i streljana. Tijelo je pronašao kolega, koji je došao da preuzme smjenu, a nađeno je i nekoliko čaura.

Azra Bavčić, portparol Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, danas je kazala da je ovo tužilaštvo otvorilo istragu protiv Edina Gačića, jer ga sumnjiče za teško ubistvo.

PSIHO: Vanredno je danas ujutru zasjedala i Vlada KS, a na konferenciji za medije Edin Forto, premijer KS, rekao je da će ova vlada učiniti sve da se ubica pronađe, a građani osjećaju sigurno. Forto je kazao da je na slobodi čovjek koji je lud.

"Pozivamo građane da se uključe i jave ukoliko imaju neke informacije o mogućoj lokaciji osumnjičenog. Za informaciju koja dovede do hapšenja bit će raspisana nagrada", istakao je Forto. Osvrnuo se i na veoma važan sportski događaj EYOF, dodavši da je on već osiguran u skladu s najvišim sigurnosnim standardima.

"Ovo svirepo ubistvo zahtijeva dodatne kapacitete, jer je većina kapaciteta uključena na vrhunskom osiguranju EYOF-a. Kao Vlada ćemo pružiti svu materijalnu podršku MUP-u KS, smještaj i novac, da pozovu u pomoć druge kantone, koji će svoje snage rasporediti na mjesta koja mi odredimo da su najvažnija", dodao je Forto.

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, kazao je da postoji potreba da se na području KS osiguraju građani.

"Povećano je prisustvo policije na terenu, posebno lokacije kao što su škole, vrtići i druge javne površine", poručio je građanima Katica.

VANREDNO: On je kazao da će Vlada KS do okončanja potrage i pronalaska ubice biti u stalnom zasjedanju. Tim povodom je formiran tim od tri ministra, koji je u stalnom kontaktu s operativnim štabom policije.

Mevludin Halilović, policijski komesar KS, rekao je da trenutno na području reona Suhodol kod Tarčina poduzimaju različite mjere te da pretražuju i privatne kuće, vikendice i napuštene objekte u širem rejonu od mjesta gdje se ubistvo dogodilo.

Takođe, potvrdio je da je na osnovu dokaza i vještačenja s mjesta ubistva utvrđeno da iza zločina stoji Edin Gačić, koji je nedavno ubio i na području Konjica.

"Uključeni su MUP KS, FUP, MUP HNK, MUP SBK, MUP ZDK uz asistenciju OSA i MUP-a RS", dodao je Halilović. U potragu su se juče u popodnevnim časovima uključili i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Upitan zašto u Suhodolu i Tarčinu nema većeg prisustva policijskih patrola, jer su stanovnici u strahu, Halilović je rekao da je helikopter FUP-a uključen u akciju pronalaska ubice, a na raspolaganje su stavljene i letjelice MUP-a RS i FUCZ-a.

DRONOVI: Pored toga, u potrazi za Gačićem su uključeni i dronovi, koje je osigurala OSA, i termokamere Granične policije BiH. Svoj helikopter na korištenje ponudio je i EUFOR.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, osudili su ubistvo policajca i porodici nastradalog izjavili saučešće. Obojica su ubistvo označili kao napad na državu i njene građane.

Gačić je, podsjetimo, odležao dvije trećine dvadesetogodišnje zatvorske kazne zbog dva ubistva, a potom se prije pola godine doselio u okolinu Konjica, što je zabrinulo mještane. Da su i te kako imali razlog za brigu, ispostavilo se kada je ubijen lokalni trgovac Sultanić. Nekoliko mjeseci nakon okončanja rata u BiH Gačić je ubio Banjalučanina Ismeta Gunića, inače svog saborca iz tog odreda. Za ovo ubistvo Gačić je bio osuđen na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dvije trećine kazne, stekao je pravo na slobodne dopuste. Nakon što je pušten na slobodan vikend, Gačić je 25. avgusta 2002. godine otišao u stan svoje majke Sifete u Zenici te hladnokrvno u nju ispalio dva hica, što je za nju bilo kobno. Policija ga je uhapsila nekoliko dana kasnije, a u februaru 2003. godine Kantonalni sud ga je osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora. Tom kaznom Gačiću su bile objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke. Nakon što je u KPZ Zenica proveo skoro 15 godina, premješten je u KPZ Bihać, gdje je izdržao ostatak kazne, a sredinom 2017. godine izašao je iz zatvora.

Zloglasni odred "El Mudžahid"

Odred "El Mudžahid" je bila jedinica Armije RBiH sastavljena od mudžahedina, stranaca i muslimana iz BiH.

Osnovana je 13. avgusta 1993. godine naredbom generala Armije RBiH Rasima Delića. Bila je u sastavu Trećeg korpusa te armije, a borila se protiv hrvatskih i srpskih snaga u vrijeme rata u BiH. Prema navodima Abu Ajama, jednog od zapovjednika odreda "El Mudžahid", Alija Izetbegović neposredno je zapovijedao jedinicom preko posrednika komandanata Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH.

Ovaj odred poznat je po svojim nedjelima i igrao je ključnu ulogu u bici za Vozuću protiv Vojske Republike Srpske. Tada su počinili brutalan pokolj nad desetinama zarobljenih i ranjenih srpskih vojnika sijekući im glave sjekirama, sabljama i motornim pilama, što je natjeralo srpsko stanovništvo na masovno iseljavanje.

Zbog zločina koji su počinili pripadnici ove jedinice sudi se bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu, koji je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda "El Mudžahid" na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Dvostruko ubistvo

Mahir Begić je treći ubijeni policajac u Sarajevu u proteklih nekoliko mjeseci, pošto su u oktobru prošle godine izrešetane njegove kolege po uniformi Adis Šehović i Davor Vujinović.

Njih dvojica su likvidirana kada je grupa kriminalaca pokušala da na Alipašinom polju ukrade golf 6 hrvatskih registarskih tablica. Policajaci su bili u redovnoj patroli kada su mafijaši osuli vatru na njih. Šehović je na mjestu stradao, a doktori su se u KCUS borili za život Vujinovića, ali i pored svih napora ljekara on je podlegao.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije