Hronika

Napad na američku ambasadu u Sarajevu, više povrijeđenih, napadač ranjen (Video, Foto)

Napad na američku ambasadu u Sarajevu, više povrijeđenih, napadač ranjen (Video, Foto)
Napad na američku ambasadu u Sarajevu, više povrijeđenih, napadač ranjen (Video, Foto)

SARAJEVO - Pripadnik vehabijskog pokreta Mevlud Jašarević (23) iz Novog Pazara ranjen je danas popodne nakon što je naoružan kalašnjikovim napao Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Pucajući oko sebe, Jašarević je ranio jednog policajca, a spekuliše se da je tokom napada imao i jednog ili više pomagača.

Mevlid Jašarević, pripadnik vehabijskog pokreta, u Novom Pazaru je 30. novembra 2010., priveden, jer je zajedno sa Fatmirom Muratovićem, policiji bio sumnjiv tokom posjete stranih ambasadora ovom gradu.

Za Jašarevića rođenog u decembru 1988. godne, može se saznati da je 2005. godine osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog razbojništva, kada je uzeo 100.000 evra. Poslije odležane kazne protjeran je iz Austrije, po informacijama Pressa. Po istom izvoru, Jašarević je jedno vrijeme boravio u Gornjoj Maoči, mjestu poznatom kao okupljalištu vehabija, a u Novi Pazar se vratio 'da širi Islam'.

Opsežnu priču sa lica mjesta o današnjim događajima u Sarajevu sa izjavama svjedoka, možete da pročitate ovdje.

22:49 - Naselje Marindvor je deblokirano i saobraćaj normaliziran nešto iza 21 sat, potvrđeno je za Sarajevo-x.com u MUP-u Kantona Sarajevo.

Kako je istaknuto na pres-konferenciji nakon vanredne sjednice u Predsjedništvu BiH, preduzimaju se sve radnje u rasvjetljavanju svih okolnosti ovog terorističkog akta, a u narednim će danima biti pojačane mjere bezbjednosti.

Državni tužilac koji vodi istragu Dubravko Čampara je istakao kako je istraga opsežna zbog čega je policija nastojala čim prije obaviti sve uviđajne radnje na cesti kako bi saobraćaj što prije mogao biti normalizovan. Međutim, uviđaj oko ceste u naselju Marindvor će biti nastavljen.

Prema nezvaničnim inoformacijama, kod hotela Holiday Inn uhapšene su dvije osobe, ali se one ne dovode u vezu sa Jašarevićem. Takođe, Jašarević će tokom noći biti zadržan u bolnici Koševo, a u njegovu sobu su nešto prije 22 sata ušli i policijski istražitelji, saznaje Sarajevo-x.com. Ispred njegove bolničke sobe su službenici policije. Očekuje se da ga tokom noći posjeti Dubravko Čampara.

21: 50 - Tužilaštvo BiH zajedno sa policijskim agencijama provodi intenzivne aktivnosti na otkrivanju i lišavanju slobode lica odgovornih za teški teroristički čin, u kojem je danas u Sarajevu ranjen policajac koji je obezbjeđivanjo zgradu Ambasade SAD, izjavila je Srni porparol ove pravosudne institucije Selma Hećimović.

Ona je naglasila da je do ovog trenutka poznato da je izvršilac terorističkog djela državljan Srbije iz Novog Pazara Mevludin Jašarević (23), koji je prilikom neutralisanja i hapšenja zadobio prostrelne rane u nogu.

"Sada se nalazi na Centru urgentne medicine Koševo i poslije ukazane liječničke pomoći biće pod policijskim nadzorom, koji će odlučiti kada će ga predati postupajućem tužiocu, koji će tada odlučiti o prijedlogu određivanja pritvora", rekla je Hećimovićeva.

Prema njenim riječima, dva lica koja su uhapšena i koja se nalaze u Federalnom MUP-u, najvjerovatnije nisu u vezi sa ovim terorističkim činom.

"Tužilaštvo BiH zajedno sa policijskim agencijama istražuje određeni broj lica koji se dovode u vezu sa ovim terorističkim činom, ali u interesu istrage ne može govoriti o njihovom identitetu", rekla je ona.

Hećimovićeva je napomenula da će Tužilaštvo BiH i policijske agencije uložiti maksimalne napore na otkrivanju svih lica koji su učestvovali u izvršenju terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu.

21: 15 - Američki Stejt Department u petak je objavio kako nema izvještaja o povrijeđenima među osobljem Ambasade SAD-a u Sarajevu, na koju je vatru iz automatskog oružja otvorio 23-godišnji Mevlid Jašarević.

"Nemamo nikakvih izvještaja o povrijeđenima među osobljem ambasade. Lokalne snage reda odgovorile su na napad. Ambasada je pod blokadom", rekao je portparol State Departmenta Mark Toner u saopštenju. Više napadačevih hitaca pogodilo je zidove ambasade, objavio je Stejt Department, a prenio CNN.

21:10 - Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, najoštrije je osudio danas oružani napad na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

"Teror i nasilje su zlo i opasnost za one protiv koga su usmjereni, ali i za ono i one u čije ime se čini", navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Dodaje se da je i ovaj događaj pokazatelj da je neophodno uložiti maksimalan trud kako nasilje ne bi dobilo nove prilike.

20:57 - Policija još nije utvrdila koliko je lica učestvovalo u napadu na zgradu Ambasade SAD, izjavio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Prema nezvaničnim informacija, u blizini Ambasade SAD su uhapšena još dva lica koja su bila saučesnici napada.

Nefić nije želio da govori o mogućim motivima napada, kao ni identitetu uhapšenog napadača.

"Ne želim da o tome govorim prije nego što uviđaj bude završen", rekao je Nefić.

Oko Ambasade SAD je trenutno mirno.

Portparol Sipe Željka Kujundžija rekla je da je još u toku uviđaj ispred Ambasade SAD, koji vrši Sipa, federalna Uprava policije i MUP Kantona, zajedno sa državnim tužiocem.

20:43 - Policijska misija EU /EUPM/ najoštrije je osudila teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, uz napomenu da je reagovanje policije na ovaj incident bilo profesionalno i efikasno.

"Ne sumnjamo da će takva biti i istraga. EUPM je zadovoljan koordinacijom između policijskih agencija koje su učestvovale u današnjoj akciji", rekla je portparol EUPM-a Monja Koluder.

Ona je naglasila da EUPM očekuje profesionalnu i temeljnu istragu o okolnostim koje su dovele do današnjeg napada.

"Želimo brz oporavak povrijeđenom policajcu", dodala je Koluderova.

U EUFOR-u nisu u mogućnosti da komentarišu današnji napad na Ambasadu SAD u Sarajevu jer, kako je rečeno, to je pitanje za lokalnu policiju i očekuju rezultate uviđaja i istrage.

20.29 - Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen najoštrije je osudio teroristički napad na američku Ambasadu u Sarajevu.

''Taj čin gradonačelnik smatra napadom na BiH, na njene dokazane prijatelje kakve su SAD, ali i napadom na glavni grad Sarajevo, što neće biti tolerisano'', saopšteno je iz grada Sarajevo.

On je izrazio podršku američkom ambasadoru Patriku Munu i osoblju Ambasade SAD u Sarajevu. Behmen je čestitao policiji za efikasno djelovanje tokom akcije hvatanja i privođenja napadača, kao i hrabrim građanima koji su pomogli ranjenom policajcu.

''Pozivam građane Sarajeva na mir i dostojanstvo u ovoj za sve nas vrlo teškoj situaciji koju ćemo, kao i do sada, zajednički prevazići'', izjavio je Behmen.

20:06 - OHR je osudio današnju pucnjavu na Ambasadu SAD u Sarajevu, te ocijenio da takvi incidenti ne odražavaju stvarno stanje u BiH.

OHR je saopštio da u potpunosti podržava bezbjednosne agencije i institucije nadležne za provođenje zakona u BiH, te vjeruje da će biti provedena istraga o ovom napadu.

Visoki predstavnik Valentin Incko poželio je povrijeđenim licima brz oporavak.

"Građani Sarajeva i BiH imaju pravo živjeti bez straha. Ovo društvo, koje još nosi ožiljke rata iz devedesetih godina (prošlog vijeka), treba ponovo da osjeti nadu - to je nešto na čemu svi zajedno treba da radimo", rekao je danas Incko.

U saopštenju se navodi da motivi koji stoje iza ovog izliva nasilja, još nisu poznati, te OHR poziva na uzdržanost od bilo kakvih spekulacija o tome šta stoji iza ovog incidenta.

20:00 - Šef kancelarije za medije Vlade Srbije Milivoje Mihajlović rekao je večeras agenciji Beta da su nadležne službe u Srbiji, nakon terorističkog napada na ambasadu SAD u Sarajevu, u stalnom kontaktu sa vlastima zemalja regiona, uključujući i BiH.

"Prema podacima državnih organa, Srbije Mevlid Jašarević je ekstremni pripadnik vehabijskog pokreta povezan sa vehabijskom zajednicom u Gornjoj Maoči u Bosni i Hercegovini, gdje posjeduje kuću", rekao je Mihajlović.

Kako je naveo, Jašarević je vehabijskom pokretu pristupio u Beču, gdje je boravio 2008. i 2009. godine. Iz Beča je protjeran, a nakon toga je živo u Sarajevu i Tuzli.

"Prošle godine je boravio u Novom Pazaru. Policija ga je tada privela zbog tog što je posjedovao nož u trenutku kada je bio blizu skupa na kome je učestvovala grupa diplomata, uključujući američkog ambasadora u Srbiji", rekao je Mihajlović.

19.31 - Prema izjavama očevidaca koje prenosi Sarajevo-x.com, Jašerević je bio svjestan tokom dolaska u bolnicu i izgovarao parole na arapskom jeziku i tekbirao.

19.21 - Među informacijama koje još nije moguće proveriti je i ona da su vehabije planirali da napadnu i ambasadu Velike Britanije u Sarajevu

19.00 - Pucajući na ambasadu Jašarević je, navodno, uzvikivao "Allahu ekber".

Iako se pucnjava desila u centru Sarajeva u vrijeme najveće gradske gužve - očevici tvrde da napadač nije želio da puca na civile već je, navodno, pozivao američke građane da izađu iz ambasade.

Svjedoci tvrde da je muškarac bio ogorčen "zbog toga što Amerikanci ubijaju muslimane širom svijeta".

18.53 - Prema posljednjim nezvaničnim informacijama, Jašarević ipak nije ranio dvojicu, već jednog policajca.

18.43 - Navodi da je drugi napadač sakriven u garaži "Importane centra" sa bombom, ispostavili su se kao netačni, nakon policijske provjere.

18.35 - Klinički centar Univerziteta u Sarajevu /KCUS/ primio je napadača na američku Ambasadu Mevlida Jašarevića koji će biti operisan i uz policijsku pratnju odveden iz bolnice.  

"Nema potrebe da ovo lice bude dalje hospitalizovano", rekla je Srni portparol KCUS-a Biljan Jandrić, navodeći da je Jašarević primljen u 17.10 časova.

Prema njenim riječima, radi se i prostrijelnoj rani desne potkoljenice.

Policija još nema saznanja o eventualnim saučesnicima u napadu na američku ambasadu. Situacija ispred ambasade je mirna, a gradsko područje Marin Dvora prema Pofalićima je i dalje blokirano, javio je  izvještač Srne.

18.24 - Mevlud Jašarević je u vehabijskom pokretu poznat pod imenom Abdurahman. Kako javljaju federalni mediji, u Gornjoj Maoči boravio je više puta, a naročito u drugoj polovini prošle i prvoj polovini ove godine. Njegov otac zove se Ismet i stalno je nastanjen u Novom Pazaru.

17.59 -U današnjem napadu na zgradu američke Ambasade ranjena su dvojica pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i jedan pripadnik obezbjeđenje Ambasade SAD. Jedan od ranjenih ima prostrelne rane obje noge, dok je drugi zadobio teže povrede.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić potvrdio je Srni da je napadač teško ranjen i da mu je ukazana ljekarska pomoć. On je odvezen kolima hitne pomoći, ali još nije poznato da li je nakon teškog ranjavanja mrtav. Sumnja se da je drugi napadač još u bjekstvu.

O hapšenju ostalih eventualnih učesnika napada, Nefić nije želio dati informaciju.

Prema nepotvrđenim informacijama, napadač je imao pomagača koji je pucao iz pravca Građevinsko-geodetske i Mašinske škole, nakon čega je pobjegao.

17.50 - Jašarević je poznat policiji od ranije,  zbog slučaja u kome je u Novom Pazaru čekao deset ambasadora sa nožem u ruci.

Prilikom posljednje posjete američke ambasadorke Meri Vorlik Novom Pazaru, Jašarević je priveden u policiju, jer je prilikom pretresa kod njega pronađen nož, rekao je srpski ministar policije Ivica Dačić.

"Ovaj teroristički napad u Sarajevu još jedna je potvrda kolika opasnost preti od radiklanih islamističkih pokreta i da je u toj borbi neophodno savezništvo i partnerstvo svih policija i bezbednosnih službi širom sveta", istakao je on.

17.43 - Dnevnik. ba javlja da je u Importane centru u Sarajevu postavljen eksploziv. Portal 24sata.info objavio je da je u ovom tržnom centru na Marindvoru u toku evakuacija zbog auto-bombe koju je postavio Jašarevićev pomagač.

17:30 - Prema  policijskim izvorima, bila su tri napadača: Mevlid Jašarević nije ubijen; ranjen je i trenutno je u bolnici. Druga dvojica su pod kontrolom.

17:22 - Iz SIPA-e tvrde da niko nije ubijen, i da je samo jedan napadač uhapšen, tvrdi portparolka SIPA-e Željka Kujundžija. S druge strane, pak, policijski izvori spekulišu da su bila čak četiri napadača, ali da su svi "pod kontrolom".

17: 20 - Drugi napadač koji je pucao na zgradu Ambasade SAD ranjen je u kuk, ubačen u kola Hitne pomoći i upućen u bolnicu Koševo, javljaju izvještači Srne.

Napadač je, prema nepotvrđenim informacijama, bio opasan eksplozivom.

Jake policijske snage raspoređene su oko zgrade američke Ambasada, a sirene odjekuju gradom.

Napadač je izašao je iz tramvaja i pucao u pravcu zgrade ambasade. Prema prvim informacijama ima povrijeđenih, a kako saznaje reporter "Nezavisnih" sa lica mjesta, riječ je o dvojici policajaca.

OBN javlja da je među ranjenima službenik Ambasade SAD koji je van životne opasnosti, te da su dvojica muškaraca koji liče na vehabije uhapšeni iza hotela Holidej in.

N24.ba javlja, pak, da su ranjena dvojica muškaraca iz osiguranja Američke ambasade. Jedan policajac je primljen u Opštu bolnicu "Prim. dr Abdulah Nakaš" sa teškim tjelesnim povredama, izjavio je prim. dr Milan Mandilović.

"Povrede su teškog karaktera. Slomljene su obje potkoljenice, ali je pacijent za sada van životne opasnosti", kazao je Mandilović. Prema njegovim riječima, pomenuti policajac radio je na obezbjeđenju Ambasade SAD.

Ubrzo nakon što su se začuli pucnji iz automatskog naoružanja na teren je upućeno nekoliko policijskih patrola, među kojima su i specijalci.

Naselje Marindvor je blokirano, a u ovom dijelu grada zavladala je panika. Kako smo saznali na mjestu događaja, muškarac je počeo pucati sa tramvajske stanice na Marindvoru.

Jedan od očevidaca koji je želio da ostane anoniman izjavio je da je riječ o muškarcu koje je izgledao kao pripadnik vehabijskog pokreta, koji je rafalno pucao iz kalašnjikova.

Trenutno se ispred ambasade nalazi veliki broj policajaca, saobraćaj je blokiran, a građani su šokirani.

Prema neslužbenim informacijama, ulicama Sarajeva kreće se najmanje još jedan naoružan muškarac, koji je navodno bio u društvu ubijenog napadača.

Sanja Pejčinović iz Službe za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH, potvrdila je "Nezavisnim" da je došlo do "incidenta u blizini Ambasade" i da je Ambasada zatvorena.

 

 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije