Hronika

Nelegalni migranti iseljeni iz "Bire"

Nelegalni migranti iseljeni iz "Bire"
Foto: N.N. | Nelegalni migranti iseljeni iz "Bire"

BIHAĆ - Tokom policijske akcije koja je provedena danas u jutarnjim satima u prihvatnom migrantskom centru "Bira" u Bihaću, otkriveni su migranti bez dokumenata i važećih isprava za boravak u ovome centru, potvrđeno je iz policije USK.

U akciji je sudjelovalo pedesetak pripadnika MUP-a USK, među kojima i pripadnici specijalne policijske jedinice, a ona je organizovana nakon saznanja da unutar "Bire" borave nelegalni korisnici.

"Po naredbi Općinskog suda Bihać izvršen je pretres. Kod jednog migranta je pronađen kanabis i ovo lice je privedeno. Otkriveno je 15 migranata unutar „Bire“ bez kartica, a 11 migranata je čekalo na ulaz u kamp. Istraga će potvrditi ko su, odakle su i na koji način su ušli u 'Biru'", saopšteno  je iz Operativnog centra UP-a USK.

Svi migranti koji su nelegalno boravili u ovome centru autobusima su prevezeni u novi migrantski centar "Lipa", dvadesetak kilometara od Bihaća, gdje su predati Službi za poslove sa strancima.

Ministar unutrašnjih poslova USK, Nermin Kljajić, nedavno je izjavio kako su vlasti u USK odlučne da zatvore prihvatni centar Bira u kojem se trenutno nalazi oko 500 migranata, bez obzira na protivljenje međunarodnih organizacija.

"Za nas je važno da centri za migrante ne budu u gradskom području i zabrana je da se u 'Biri' prihvataju novi korisnici. U narednom periodu treba povećati kapacitete na Lipi kako bismo tamo nastavili izmještanje migranata. Takve su pirlike na terenu i bolje je da oni budu tamo, gdje ima više prostora i mogućnosti da ih držimo pod sigurnosnom i zdravstvenom kontrolom", istakao je Kljajić.

Inače, broj migranata koji stižu na područje USK je značajno porastao poslednjih sedmica i prema policijskim informacijama dnevno ih između 200 i 300 stiže na ove prostore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije