Hronika

Obustavljena istraga: Nema dokaza da su braća ubila Koprenu

Obustavljena istraga: Nema dokaza da su braća ubila Koprenu
Foto: Arhivska fotografija | Nema dokaza da su braća ubila Koprenu

BANJALUKA - Okružno javno tužilaštvo Banjaluka obustavilo je istragu protiv Banjalučana, braće Boška (59) i Bogdana (54) Diljevića, jer nema dovoljno dokaza da su oni ubili Bojana Koprenu (1988).

To je "Nezavisnim" danas potvrđeno iz ovog tužilaštva, odakle su dodali da se u ovom krivičnom predmetu istraga nastavlja protiv nepoznatih počinilaca.

Zbog sumnje da su tog mladića likvidirali, braća su uhapšena u junu prošle godine, ali su ubrzo zatim puštena na slobodu jer je tako, kako navode policijski izvori, odlučila postupajući okružni tužilac Tatjana Ninković.

Protiv nje je prijavu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH podnio Darko Ćulum, direktor Policije RS, koji, uz ostalo, navodi da je "čudno što je Ninkovićeva, nakon što je izvještaj protiv Diljevića dostavljen na protokol Tužilaštvu, pozvala telefonom svjedoka čija je uloga ključna jer je očevidac krivičnog djela".

"Na neki način ga je upozorila da će morati svjedočiti pred osumnjičenim licima i da li je toga svjestan, što je kod svjedoka izazvalo nesigurnost", naveo je Ćulum.

Podsjetimo, nedavna vještačenja potvrdila su da su na Manjači pronađene kosti ubijenog Koprene, a koji je nestao u julu 2014. godine.

Lukač: Od dokazanog ubistva došli smo do optužbi što su inspektori radili svoj posao

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas da je nejasno zašto se Okružno tužilaštvo u Banjaluci u slučaju ubistva Bojana Koprene u naselju Kola kod Banjaluke 2014. godine bavi inspektorima Uprave za organizovani kriminal MUP-a, a ne osumnjičenima za ubistvo.

"Ovdje se radi o nesvakidašnjem događaju kada je riječ o odnosu tog tužilaštva. U ovom slučaju imamo izvršioce, ali i svjedoke ubistva i kada smo ih priveli, Tužilaštvo nije htjelo da ih prihvati, niti sasluša. Nažalost, iako imamo sva saznanja i dokaze u ovom slučaju da je Tužilaštvo obustavilo istragu protiv osumnjičenih lica i okreće je, ne znam zbog čega, na drugu stranu i optužuju naše inspektore za iznuđivanje iskaza", rekao je Lukač novinarima u pauzi sjednice Narodne skupštine.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo traži da MUP "postroji" svoje inspektore da bi ih prepoznao čovjek koji se sumnjiči za ubistvo Koprene.

"Ovo je nevjerovatno, ne znam šta se dešava u Tužilaštvu i sa ljudima koji rade na tom slučaju jer smo od dokazanog ubistva došli do toga da naši inspektori budu optuženi za posao koji su radili prilikom dokazivanja ubistva", rekao je Lukač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije