Hronika

Nezakonitom eksploatacijom šljunka " iskopali" pet miliona maraka

Nezakonitom eksploatacijom šljunka " iskopali" pet miliona maraka
Foto: Pixabay | Nezakonitom eksploatacijom šljunka " iskopali" pet miliona maraka

BANJALUKA - Osumnjičeni O.S. i D.S. iz Laktaša i privredno društvo iz tog grada osumnjičeni su da su nezakonitim iskopom šljunka pribavili protipravnu imovinsku korist od oko pet milona maraka, a Budžet Republike Srpske oštetili za 374.764 KM.

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv njih o počinjenim krivičnim djelima nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogastava i dobara od opšteg značaja i povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja.

"Navedena lica se sumnjiče da su na zemljištu koje je u vlasništvu prvoprijavljenog O.S. tokom 2020. godine, bez odobrenja i Ugovora o koncesiji eksploatisali mineralnu sirovinu šljunak u količini od 72.050 metara kubnih sa poljoprivrednog zemljišta, a zatim istu evidentirali u poslovne knjige preduzeća koje su dalje prodavali", navode iz MUP-a Srpske.

Takođe ih sumnjiče i da su od februara 2021. do marta 2022. godine mineralnu sirovinu iz ranijeg perioda u količini od 187.402 metara kubnih za koju nisu imali odobrenje za eksploataciju od Javne ustanove "Vode" prikazali u poslovnim knjigama i dalje prodavali kao što su i količinu od 62.441 metara kubnih lažno prikazali u poslovnim knjigama svog preduzeća.

To su činili,  iako se to preduzeće nije bavilo eksploatacijom mineralnih sirovina niti je pomenutu robu isporučilo privrednom subjektu koje je prijavljeno.

"Navedenim krivičnim djelima pribavljena je protipravna imovinska korist privrednom društvu iz Laktaša u iznosu od 5.043.000 KM, a Budžet Republike Srpske oštetili u iznosu 374.764 KM", navode iz MUP-a RS.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije