Hronika

"Nezavisne" donose nova saznanja o smrti Cvijića: Dispečer gušenje nije tretirao kao hitan slučaj

"Nezavisne" donose nova saznanja o smrti Cvijića: Dispečer gušenje nije tretirao kao hitan slučaj
Foto: N.N. | "Nezavisne" donose nova saznanja o smrti Cvijića: Dispečer gušenje nije tretirao kao hitan slučaj

BANJALUKA - Utvrđeno je da dežurni dispečer nije adekvatno procijenio stepen hitnoće kada je u noći između 28. i 29. septembra prošle godine Službu hitne medicinske pomoći (SHMP) Doma zdravlja Banjaluka pozvao Nemanja Cvijić, brat Srđana Cvijića (31) iz Srpca, kojem je pozlilo, nakon čega je preminuo.

Potvrdili su to za "Nezavisne novine" iz Doma zdravlja Banjaluka, govoreći o izvještaju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS o obavljenom stručnom nadzoru. Izvještaj je sačinjen nakon što je Dom zdravlja Banjaluka resornom ministarstvu dostavio zahtjev za obavljanje vanrednog stručnog nadzora.

Komisija za vanredni stručni nadzor je to i uradila te u izvještaju navela prijedloge mjera za otklanjanje uočenih nedostataka koje je Dom zdravlja dužan da otkloni.

"Utvrđeno je da dežurni dispečer nije postavio sva pitanja koja se postavljaju u slučaju poziva na telefonski broj 124 te nije postupio u skladu s propisanim procedurama i pravilima struke", pojasnili su u Domu zdravlja Banjaluka.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno da je rad u SHMP organizovan tako da medicinska sestra odnosno tehničar obavlja poslove dispečera. Pri tom oni istovremeno ne rade druge poslove u službi.

Rješenjem resornog ministarstva, Domu zdravlja Banjaluka je naloženo da sistematizuje radno mjesto dispečera kao zasebno radno mjesto ili da proširi postojeći opis poslova medicinske sestre odnosno tehničara u SHMP u kojem bi se naveli opisi poslova dispečera.

"Takođe je naloženo da ustanova obezbijedi dodatnu edukaciju za rad na poslovima dispečera, te da se angažovanjem radnika koji savjesno i odgovorno obavljaju svoje poslove obezbijedi da se pacijetima pruži hitna medicinska pomoć u skladu s propisanim procedurama i pravilima struke", ističu iz Doma zdravlja Banjaluka.

Iz te zdravstvene ustanove potvrđuju da su određene korake već preduzeli. Takođe napominju da su, kako kažu, na poslove medicinske sestre odnosno tehničara u dispečerskom centru raspoređeni radnici sa dugogodišnjim radnim stažom i iskustvom, koji svoj posao obavljaju stručno i profesionalno.

"Bez obzira na sve stručne edukacije koje prolaze i godine radnog iskustva koje su stekli radeći na svojim poslovima, u određenim situacijama se ne može isključiti njihov subjektivni osjećaj kojim se, između ostalog, takođe rukovode prilikom razgovora sa drugom stranom, koju pri tome ne vide, već situaciju cijene isključivo na osnovu usmeno dobijenih informacija o pacijentu", tvrde iz Doma zdravlja.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske rekli su za "Nezavisne novine" da nemaju nadležnost da sprovode istrage, vještače, utvrđuju eventualnu krivicu ili izriču kazne za pojedince, niti je to predmet vanrednog stručnog nadzora.

"Vanredni stručni nadzor nije istraga, a utvrđivanje eventualne odgovornosti je u nadležnosti pravosudnih organa", ističu iz ovog ministarstva.

Dakle, ovim slučajem se, podsjetimo, već mjesecima bavi Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, ali...

"U tom predmetu nije donosena tužilačka odluka i on se nalazi u radu. U navedenom predmetu preduzima se medicinsko vještačenje. Po okončanju i dostavljanju nalaza vještačenja postupajući tužilac će izvršiti analizu svih prikupljenih dokaza i donijeti tužilačku odluku", uvjeravaju iz Tužilaštva.

Podsjetimo, na tri mjeseca za 20 odsto smanjena je plata dispečeru SHMP zbog ovog slučaja. Sankcija je uslijedila nakon što je ožalošćena porodica zatražila da se utvrdi odgovornost pripadnika SHMP-a, odnosno da se ustanovi po čijoj odluci te večeri, kada je Srđanov brat Nemanja zvao Hitnu pomoć, po Srđana nije došlo sanitetsko vozilo, pa ga je morao voziti taksijem.

Srđan je, podsjetimo, preminuo kobne noći na Urgentnom odjeljenju Univerzitetskog kliničnog centra RS, a uzrok smrti nije do kraja utvrđen.

Njegov brat kaže da se te noći, kada je zvao Hitnu pomoć, prvo javio muškarac kojem je dao osnovne informacije, objasnivši da mu se brat guši.

Nemanja je izjavio da mu je muški glas odgovorio da nije siguran da li je to za intervenciju te da mora provjeriti sa dispečerkom.

Kada mu se javila ženska osoba, sve je ponovio, a ona mu je, navodi Cvijić, odgovorila da je vjerovatno u pitanju alergijski bronhitis i da bi trebalo da dođu.

Objasnio joj je, kaže, da mu treba vozilo, jer nema vlastito niti je vozač, na šta mu je predložila da - prošetaju. Rekao joj je, ističe, da njegov brat ne može da hoda, da se guši i ne može da diše, na šta mu je ona odgovorila da zove taksi.

Nemanja je nakon toga odmah pozvao taksi, kojim su došli do Hitne pomoći. Srđan je u tim trenucima već bio bez svijesti i odmah su ga odveli na reanimaciju.

Pola sata nakon prijema njegovog brata su vozilom Hitne pomoći odvezli u Urgentno odjeljenje UKC RS, gdje su mu pola sata nakon prijema saopštili da mu je brat preminuo.

Nemanja Cvijić slaže se s time da, kada je zvao SHMP, dispečer nije adekvatno procijenio stepen hitnoće.

"Koliko ja znam, jedna od kritičnih situacija, u kojim se obavezno šalje sanitetsko vozilo, jeste gušenje, kojeg je u ovom slučaju bilo", rekao je za "Nezavisne novine" Cvijić, koji dodaje da porodica i dalje čeka da svoj posao završi Tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije