Hronika

Niko neće odgovarati zbog medicinskog otpada kod Mrkonjić Grada

Niko neće odgovarati zbog medicinskog otpada kod Mrkonjić Grada
Foto: N.N. | Niko neće odgovarati zbog medicinskog otpada kod Mrkonjić Grada

MRKONJIĆ GRAD - Dvije veće deponije medicinskog otpada, na kojima su i lijekovi stariji od 26 godina, pronašli su inspektori kod mrkonjićkog sela Jasenovi Potoci, a onaj ko je istresao te medikamente na ovu lokaciju ostaće nekažnjen jer nije moguće utvrditi o kome se radi.

Ukratko, ovo je rezime inspekcijske kontrole koja je uslijedila nakon apela mještana, ali i ekologa, koji su upozorili da sporne, opasne gomile ugrožavaju prirodu, kao i zdravlje ljudi i životinja.

Kako nam je potvrđeno iz Inspektorata RS, republički farmaceutski inspektor je kontrolu obavio u utorak, uz prisustvo komunalnog policajca i predstavnika inspekcijskih organa opštine Mrkonjić Grad, te predstavnika preduzeća koje je ovlastilo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Kada su stigli, na šumskom terenu pronašli su deponije lijekova koje datiraju od poslijeratnog perioda.


Povezane vijesti:

Policija i inspekcije na nogama zbog medicinskog otpada u Mrkonjić Gradu

Otrovni medicinski otpad na samo 200 metara od kuća

Snijeg sakrio deponiju u Mrkonjić Gradu 


"Na otpadu se nalaze tabletirani, parenteralni proizvodi, sirupi, šprice, praškovi, igle stranih proizvođača... Tu se nalazi i dosta suspenzija, praškastih supstanci u plastičnoj ambalaži koja je zbog dugog perioda u fazi raspada i nije moguće ustanoviti naziv, proizvođača niti rok upotrebe. Rokovi upotrebe koji su bili vidljivi odnose se na period od 1993. do 1997. godine", rekli su za "Nezavisne" iz Inspektorata RS.

Pošto u ovom slučaju nije moguće utvrditi vlasnika otpada, postupajući inspektor praktično nema lice kojem može da naloži preduzimanje potrebnih mjera. Rješenje ipak postoji, jer je Zakonom o upravljanju otpadom regulisano da troškove u ovakvim slučajevima snosi lokalna zajednica.

"Zato očekujemo da će opština Mrkonjić Grad u najkraćem mogućem roku preduzeti potrebne mjere u cilju uklanjanja otpada sa predmetne lokacije, a radi zaštite zdravlja stanovništva, životne sredine, te suzbijanja daljih potencijalnih rizika", pojasnili su iz Inspektorata RS.

S druge strane, Mitar Cvijić, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u opštini Mrkonjić Grad, kaže da zvaničan dopis iz Inspektorata RS još nisu dobili.

"Njihov zapisnik, odnosno rješenje nismo dobili i bez toga mi ništa ne možemo preduzimati", naveo je Cvijić.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske rekli su da smatraju nedopustivim i da oštro osuđuju svako nelegalno odlaganje bilo koje vrste otpada, pogotovo medicinskog.

"Odmah po saznanju da je pronađena ilegalna deponija medicinskog otpada na području Mrkonjić Grada, Ministarstvo je od nadležnih inspekcijskih organa tražilo hitan inspekcijski pregled lokacije", rekli su za "Nezavisne" iz ovog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije