Hronika

Pratite nas na Google news

Nisu svjedočili na suđenju banjalučkim inspektorima jer odbrana nije dobila dokaze

Nisu svjedočili na suđenju banjalučkim inspektorima jer odbrana nije dobila dokaze
Foto: N.N. | Nisu svjedočili na suđenju banjalučkim inspektorima jer odbrana nije dobila dokaze
Ljiljana Radić

BANJALUKA - Branislav Vidić, direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci od kojeg su policijski inspektori Nenad Grujić i Jelena Florjan, po optužnici protiv njih, tražili i uzeli 20.000 KM mita, nije svjedočio na početku suđenja inspektorima jer odbrana nije dobila dokaze koje su im neophodni za ispitivanje svejdoka.

Vidić koji je bio i informator u istrazi,  kao ni drugi svjedoci, nisu saslušani danas u banjalučkom Okružnom sudu, jer odbrani nisu na vrijeme dostavljeni hard disk i drugi, bitni dokazi bez kojih nisu u mogućnosti ispitatati svjedoke tužilaštva.

Svjedoci će biti saslušani na narednom ročištu koje je zakazano za 19. oktobar.

Odbrana optuženih je imala primjedbu na nadležnost Okružnog suda u ovom postupku, što je sudija Branimir Jukić odbacio kao neosnovano, jer kako je rekao, odbrana ne može na glavnom pretesu stavljati prigovor o nadležnostima.

Republički tužilac Goran Glamočanin najavio je da će Tužilaštvo iznijeti niz materijalnih dokaza te izvest više svjedoka među kojima je i Vidić.

Advokat Željko Višić je rekao da će odbrana dokazati da je njegov branjenik Grujić tu "samo zato jer je savjesno i odgovorno  radio svoj posao",  a optužnica je, kako je rekao zasnovana samo na izjavi jednog svjedoka kojem je "smišljeno jedini cilj da obustavi svoj postupak i izbjegne svoju krivičnu odgovornost".

Miljkan Pucar, advokat Florjanove napomenuo je da Vidić nije samo svjedok već informator koji sve dovodi u zabludu kako bi sebe oprao. Tužilaštvo RS Grujića i Florjanovu tereti da su, radeći kao inspektori za privredni kriminalitet u februaru od Vidića, nakon što su protiv njega preduzimali radnje po anonimnoj krivičnoj prijavi, zahtjevali 30.000 maraka.

Vidića je, prema optužnici, Florjanova pozvala da se nađu u restoranu "Sirano" a kada je došao čekali su ga ona i Grujić te ga upitali "Gdje ti je telefon", a kada je rekao da je ugašen rekli su mu da trpe pritisak da vode istagu protiv njega ali da su spremni za novac "srediti" prijavu koja neće proći i neće se naći u medijima.

Grujić je 18. feburara od Vidića trebalo da primi 20.000 KM,  a ostatak novčanog iznosa od 10.000 KM nakon što tužilaštvo donese odluku povoljnu za njega.

Kada je tog dana po instrukcijama inspektora Vidić u blizinu "Sirana" donio novac gdje ga je Grujić čekao u "renou",  donio je 20.000 KM.

Grujić je uhapšen nakon što je od Vidića primio mito u označenim novčanicama, jer je primopredaju pratila policija, a Vidić je učestvovao u režiranoj predaji novca.

Potom se u dogovoru sa istražiocima uputio u službene prostorije PU Banjaluka kako bi ga Florjanova saslušala u svojstvu osumnjičenog. Ona je tokom saslušanja i uhapšena nakon čega je pretresena i službena kancelarija koju su optuženi koristili u PU Banjaluka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije