Hronika

Nizozemski sud: Nedovoljni dokazi protiv izručenja Gačanina BiH

Nizozemski sud: Nedovoljni dokazi protiv izručenja Gačanina BiH
Foto: Screenshot/nrc.nl | Nizozemski sud: Nedovoljni dokazi protiv izručenja Gačanina BiH

BREDA - Sud u nizozemskom gradu Breda danas je zaključio da ne postoje dovoljni dokazi koji bi ukazivali da Mirza Gačanin (45) neće dobiti pravično suđenje u Bosni i Hercegovini zbog čega je donesena odluka da se nastavi sa procesom izručenja.

Ovaj sud je samo jedna od instanci koji se bavi izručenjem Mirze Gačanina, a konačnu odluku donosi resorni ministar. Naime, nadležni sudovi su ti koji odlučuju o ispunjenosti pretpostavki za izručenje, a obično konačnu odluku donosi ministar. Bez obzira na sve, advokat Mirze Gačanina najavio je žalbu na ovu odluku.

Sud u Bredi smatra da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje te da njegove tvrdnje da mu je život ugrožen u BiH te da neće dobiti pravično suđenje, jednostavno nisu dovoljni dokazi.

Podsjetimo, Gačanin, optužen za pripadnost narko – kartelu te trgovinu narkoticima i pranje novca, na prilično dramatičan način je prije dva dana tvrdio da će biti likvidiran u BiH.

Mirza Gačanin je tada dodao da je BiH korumpirana, zbog čega se i boji za život, jer Edin Gačanin, njegov rođak, u BiH ima veliki uticaj. Naime, on tvrdi da već godinama nije u dobrim odnosima sa Edinom, zbog čega misli da mu on sprema likvidaciju:

"U Bosni je sve na prodaju, organizovani kriminal ima veliki uticaj", rekao je on. Na pitanje sudije zašto misli da ga Edin želi ubiti, Mirza je odgovorio: "On misli da sam ga ja označio kao doušnika američke DEA", rekao je Mirza.

Ipak, u zaključku suda stoji da ne postoji dokazi da bi izručenje predstavljalo flagrantno kršenje njegovih ljudskih prava niti bi ugrozilo pravično suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije