Hronika

Novac uzrok zastoja, ekspertiza još nije plaćena

Novac uzrok zastoja, ekspertiza još nije plaćena
Novac uzrok zastoja, ekspertiza još nije plaćena

SARAJEVO, BANJALUKA - Istraga avionske nesreće u Zalužanima, u kojoj je prije tri godine život izgubilo pet banjalučkih padobranaca, i dalje je bez epiloga, jer Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu još nije plaćena ekspertiza koju su uradili, niti je ista predata Tužilaštvu BiH, koje je preuzelo predmet od banjalučkog Okružnog tužilaštva, nezvanično je potvrđeno "Nezavisnim".

U Tužilaštvu BiH rečeno nam je da ne mogu davati nikakve informacije na ovu temu, osim "da ulažu intenzivne napore na rasvjetljavanju svih okolnosti i da je istraga u završnoj fazi". Potrebni su im, međutim, i rezultati opsežnog stručnog vještačenja, da bi mogli finalizovati predmet u pravcu podizanja optužnica.

"Komisija za vazduhoplovstvo Ministarstva komunikacija i prometa BiH svojevremeno je utvrdila da avion nije bio tehnički ispravan, te da Padobranski klub Banjaluka nije primjenjivao tehničko održavanje u skladu sa zakonom. Nakon toga, analiza je rađena i na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, posebno zbog vještačenja motora", objašnjava naš sagovornik.

Procedura je nastavljena u Okružnom tužilaštvu Banjaluka. Nakon opsežne istrage, tu je utvrđeno da postoji krivična odgovornost i da se nije radilo o nesrećnom slučaju niti o krivici pilota.

"Mi, međutim, nemamo neizmirenih finansijskih obaveza prema Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu u vezi s troškovima vještačenja avionske nesreće u Zalužanima. Na račun Fakulteta uplatili smo ukupan iznos od 18.025 konvertibilnih maraka. Naknadnu isplatu sredstava do iznosa od 38.000 konvertibilnih maraka, koliko iznose ukupni troškovi vještačenja, preuzelo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u čijoj nadležnosti se nalazi navedeni predmet", izjavila je za "Nezavisne" portparol Okružnog tužilaštva Banjaluka Maja Đaković-Vidović.

Naime, Okružno tužilaštvo Banjaluka se nakon okončanja svog dijela istrage proglasilo dalje nenadležnim, uz obrazloženje da Tužilaštvo BiH ima nadležnosti nad avionskim nesrećama. Za Tužilaštvo BiH, međutim, ovaj iznos predstavljao je neku vrstu naslijeđenih troškova uz predmet koji im se upućuje, ali se situacija, kako saznajemo, nastoji prevazići, kako bi u što skorijem vremenu uslijedilo podizanje optužnica za odgovorne.

Pilot Alen Crnalić (1988), instruktor padobranstva Nemanja Goronja (1980), zatim njihov kolega Stefan Karanović (1989) te mladi padobranci Nikola Stević (1993) i Srđan Kosić (1993) izgubili su život 20. maja 2012. godine, kada se nakon polijetanja zapalio sportski avion u kojem su se nalazili. Naočigled članova porodice. Njih su se juče sjetili porodice i prijatelji, kao i kolege padobranci, koji su obišli mjesto tragedije u Zalužanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije