Hronika

Novcem Udruženja platio sebi boravak u Americi

Novcem Udruženja platio sebi boravak u Americi
Foto: N.N. | Novcem Udruženja platio sebi boravak u Americi

BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću pravosnažno je osudio Senada Felića (59), bivšeg predsjednika Saveza za sport i rekreaciju invalida Unsko-sanskog kantona, na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Time je djelimično uvažena žalba Felićeve odbrane, budući da ga je ranije Općinski sud u Bihaću prvostepenom presudom osudio na osam mjeseci zatvorske kazne.

U preostalom dijelu Kantonalni sud je potvrdio raniju presudu pa je Felić obavezan da organizaciji kojoj je bio na čelu vrati nezakonito stečena novčana sredsva u iznosu od 14.406 maraka u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude. Također, potvrđena mu je i mjera zabrane obavljanja poziva, aktivnosti ili funkcije na rukovodećim ili odgovornim poslovima u organima grada, općine ili kantona u trajanju od jedne godine.

Tužilaštvo USK optužilo je Felića da je tokom 2006. i 2007. godine, kao predsjednik pomenutog udruženja sa sjedištem u Bihaću, prekoračio granice svojih službenih ovlaštenja, izvršio nabavku i plaćanje određenih materijalno-tehničkih sredstava i opreme s transakcijskog računa Saveza za sport i rekreaciju invalida USK, te platio sebi put i boravak u Sjedinjenim Američkim Državama.

O novčanim transakcijama nije upoznao članove Upravnog odbora niti je Skupština tog udruženja utvrdila i usvojila takav finansijski plan.

U presudi je utvrđeno kako je osuđeni nezakonito prisvojio nabavljena materijalno-tehnička sredstva te omogućio sebi put i boravak u SAD, pribavivši sebi imovinsku korist u pomenutom iznosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije