Hronika

Novi detalji otmice majke i bebe u Banjaluci

Novi detalji otmice majke i bebe u Banjaluci
Foto: Ilustracija | Novi detalji otmice majke i bebe u Banjaluci

BANJALUKA - Maloljetna državljanka Srbije R.T. (17), žrtva otmice u Banjaluci, i njena osmomjesečna beba smještene su u Sigurnu kuću za žrtve trgovine ljudima u BiH.

Izvor Srpskainfo iz Policijske uprave Banjaluka otkrio je da je u cijeli slučaj uključena i Služba za poslove sa strancima Terenski centar Banjaluka.

"U narednom periodu maloljetnica i njena beba biće deportovani iz BiH u Srbiju", dodao je izvor iz banjalučke policije.

Kako saznaju, ovo nije prvi put da nadležne službe reaguju kada je u pitanju sedamnaestogodišnja državljanka Srbije.

Ranije deportovana

Naime, u prethodnom periodu R.T. je već jednom deportovana iz BiH, ali se nakon toga ponovo vratila u Banjaluku s bebom. Kako nema jasnih tragova kada i gdje je prešla državnu granicu postavlja se pitanje da li u svemu ima ozbiljnih propusta ili u krijumčarenju ljudi učestvuju pojedini službenici policijskih agencija na nivou BiH.

"Pitanje je na koji način je maloljetnica ponovo ušla u BiH, jer legalno to nije mogla uraditi, s obzirom na to da je imala zabranu ulaska", istakao je izvor Srpskainfo iz istrage.

Naime, kako on objašnjava, maloljetna državljanka je od 2018. godine boravila u Banjaluci, kada je sa 14 godina zasnovala vanbračnu zajednicu s A.A.

Očinstvo

Maloljetnica je s takođe maloljetnim A.A. za vrijeme vanbračne veze dobila bebu, koja je rođena u avgustu prošle godine.

Iako se A.A. navodi kao otac djeteta, očinstvo do danas nije potvrđeno.

Zanimljivo je da je Služba za poslove sa strancima - Terenski centar Banjaluka u novembru prošle godine donijela rješenja o stavljanju pod nadzor maloljetne R.T. i njene bebe i njihov smještaj u Sigurnu kuću za žrtve trgovine ljudima u BiH.

Prethodno je protiv maloljetne državljanke Srbije R.T. doneseno rješenje o protjerivanju iz BiH na period od jedne godine.

Maloljetnica je s bebom izašla iz BiH 27. novembra prošle godine i vratila se u Šabac. Međutim, ilegalno je krajem januara ove godine ponovo ušla u BiH i skrasila se u Banjaluci.

"Način na koji je maloljetnica ušla u BiH trebalo bi da bude rasvijetljen u nastavku istrage, ali očigledno je da se niko ovim stvarima od agencija na državnom nivou ne želi pozabaviti", dodao je izvor Srpskainfo.

Hapšenja

Banjalučkoj policiji je prošle sedmice prijavljena otmica maloljetne djevojke zbog koje je uhapšeno više članova jedne porodice u Banjaluci, te njihovi poznanici.

"Maloljetnica je iznajmila sobu u jednoj kući u banjalučkom naselju Lazarevo kada su u noćnim satima na vrata pokucali N.A. i njegov maloljetni sin A.A., koji je navodno otac osmomjesečne bebe. Nakon svega, oni su bukvalno izvukli maloljetnicu iz sobe i strpali je u auto, a zatim je tukli i davili. Srećom, s maloljetnicom je u iznajmljenoj kući bila jedna žena, koja je odmah obavijestila policiju o onome šta se događalo, a patrola je u rekordnom vremenu uspjela locirati automobil u kojem je bila maloljetnica i uhapsiti nasilnike", ispričao je izvor iz istrage.

Socijalni radnici

Nakon hapšenja osumnjičenih u slučaj su se uključili i socijalni radnici, koji su odmah prepoznali maloljetnicu i postavili pitanje gdje je njena beba.

"Nakon što su se u početku pravili da ne znaju gdje je beba, članovi porodice koji su učestvovali u otmici maloljetnice otkrili su gdje su sakrili bebu", objasnio je izvor iz istrage.

Zahvaljujući profesionalnom i zajedničkom radu socijalnih radnika i banjalučkih inspektora beba je pronađena u kući N.A. u banjalučkom naselju Suturlija i odmah predana majci.

Osim oca N.A. i maloljetnog sina A.A., zbog otmice i premlaćivanja maloljetnice uhapšeni su još i Š.Š. i T.A.

Osumnjičene terete za krivično djelo protivpravno lišenje slobode, te nanošenje tjelesnih povreda.

Nasilnici na slobodi

Svi osumnjičeni za otmicu maloljetne državljanke Srbije u međuvremenu su pušteni da se brane sa slobode. Naime, u saglasnosti s postupajućim tužiocem koji rukovodi istragom u ovom slučaju, protiv osumnjičenih nasilnika biće dostavljen izvještaj u redovnoj proceduri. Drugim riječima, pušteni su da se brane sa slobode.

"Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka od strane Policijske uprave Banjaluka obaviještena je u vezi s krivičnim djelima protivpravno lišenje slobode i tjelesna povreda, počinjenim 31. marta u Banjaluci. Tužilac je naložila policijskim službenicima PU Banjaluka da preduzmu sve potrebne istražne mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti događaja, te da se protiv N.A., T.A. i Š.Š. dostavi izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka u redovnoj proceduri, a za postupanje u odnosu prema maloljetnom licu A.A. nadležno je Okružno javno tužilaštvo Doboj", naveli su iz banjalučkog tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije