Hronika

Novo suđenje za slučaj "zolja"

Novo suđenje za slučaj "zolja"
Foto: V. TRIPIĆ | Novo suđenje za slučaj "zolja"

BANJALUKA - Okružni sud u Banjaluci ukinuo je presudu Aleksandru Radiću (44) iz Čelinca, nekadašnjem aktivisti SDS-a, kojom je osuđen na dvije godine zatvora zbog ispaljivanja "zolje" na zgradu "Euroherca" u Banjaluci i vratio ovaj slučaj na ponovno suđenje, potvrđeno je "Nezavisnim novinama".

"Sudsko vijeće uvažilo je žalbu optuženog A.R. i njegovog branioca i ovaj postupak je vraćen Osnovnom sudu u Banjaluci na ponovno suđenje", rekla je Slavica Divjak, portparol Okružnog suda.

Zoran Jošić, Radićev branilac, kazao je da ne može komentarisati odluku suda, ističući da je on tražio oslobađajuću presudu.

"Dokazi su klimavi i sumnjivi, a i trag DNK koji je navodno nađen sam za sebe ne može biti dokaz ako nije ničim potvrđen", smatra Jošić.

Dodao je da svi provedeni dokazi ne ukazuju na to da je njegov branjenik počinio krivično djelo za koje ga tereti optužnica.

"Vidjećemo šta će biti u ponovljenom suđenju", rekao je Jošić.

Radić je osuđen početkom februara u Osnovnom sudu jer je, kako se navodi u prvostepenoj presudi, 30. marta 2018. godine u 23.40 u Bulevaru srpske vojske ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača M80, takozvane zolje, koji je pogodio u kancelariju "Euroherca" na devetom spratu zgrade.

Projektil je probio prozor i završio u plafonu kancelarije.

V. Tripić

Usljed eksplozije bojeve glave projektila izazvana je opasnost po život radnika obezbjeđenja Dejana Drljače, koji je u tom trenutku bio u prizemlju zgrade. On je prošao bez povreda, a na zgradi je prouzrokovana materijalna šteta od 29.129 maraka.

Nakon eksplozije policija je u Ulici Frana Supila našla odbačeni lanser "zolje". Na njemu su nađeni miješani DNK tragovi više osoba, čija se dominantna komponenta poklopila sa Radićevim DNK.

Prema optužnici, Radić je 2018. godine nabavio i do kritičnog dana nedozvoljeno držao "zolju".

U početku istrage njega su sumnjičili i za terorizam, ali je Republičko tužilaštvo obustavilo istragu za to krivično djelo.

Tužilaštvo je tokom suđenja saslušalo svjedoke koji su ispričali da su u vrijeme eksplozije u blizini zgrade primijetili punijeg muškarca koji je nosio duguljasti predmet.

Smatrali su da to odgovara opisu optuženog, iako su svjedoci naveli da se radi o mlađem muškarcu sa dugom kosom i bradom. Odbrana je tvrdila da Radić nikad nije imao dugu kosu, ni bradu.

Radić je zbog ovog slučaja uhapšen 1. oktobra 2018. godine neposredno pred opšte izbore u BiH.

On je tokom izricanja prvostepene presude negodovao kada je čuo da je osuđen na dvije godine zatvora te je istakao da je očekivao oslobađajuću presudu.

Radić je tokom suđenja u svjedočenju naglasio da se protiv njega vodi politički proces. On je optužio i medije da su "radili protiv njega" i da su nekorektno izvještavali.

"Štampa je cijeli slučaj filovala i objavljeno je da sam pritvoren iako u to doba nije bilo doneseno rješenje o tome. U javnosti je govoreno da ima moj biološki trag iako DNK nalaz u to doba nije bio dostavljen u Tužilaštvo", kazao je ranije Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije