Hronika

Novo suđenje za ubistvo "dječaka sa planine"

Novo suđenje za ubistvo "dječaka sa planine"
Foto: N.N. | Novo suđenje za ubistvo "dječaka sa planine"

BANJALUKA - Iliji Miliću (73) iz Kotor Varoša osuđenom za ubistvo komšije Vasilja Kneževića (35) i pokušaja ubistva njegovog oca Nedeljka (90), Vrhovni sud RS ponovo je ukinuo presudu banjalučkog Okružnog suda.

Milić je ukinutom presudom u ponovljenom postupku bio osuđen na 16 godina i devet mjeseci zatvora, a ovaj slučaj je vraćen na novo suđenje.

Presuda je između ostalog, ukinuta jer prvostepeni sud nije omogućio odbrani da provede neuropsihijatrijsko vještačenje optuženog. U rješenju Vrhovnog suda RS o ukidanju presude navodi se da odbrani nisu pružene iste mogućnosti u pogledu izvođenja dokaza na glavnom pretresu što je moglo da bude od uticaja na zakonito i pravično donošenje odluke.

Presuda je, kako nam je potvrđeno, ukinuta na osnovu žalbe odbrane koja smatra da je došlo do povrede pravičnog postupka i činjenice da optuženom nije omogućeno fer i pravično suđenje te će u novom postupku tražiti izmijenu vijeća.

Milić je na osnovu priznanja krivice prvom presudom u oktobru 2018. bio osuđen na 16 i po godina, ali tu je presudu Vrhovni sud RS  ukinuo i vratio na ponovljeno suđenje, a lani je ponovo osuđen i povećana mu je kazna za tri mjeseca.

Knežević je ubijen 10. aprila 2018. godine u selu Kruševo Brdo kod Kotor Varoša. U optužnici se navodi da ga je Milić sačekao skriven iza bukve u blizini lokalnog puta u zaseoku Potok jer je znao da on tuda vodi goveda na pašu, a kada je naišao u njega je ispalio rafal iz automatske puške i usmrtio ga.

Nakon toga Milić je otišao kući, pozvao policiju i rekao šta je uradio, a zatim je s puškom otišao do kuće oca ubijenog mladića Nedeljka Kneževića.

Prema optužnici, čim ga je uočio na njega je ispalio rafal. Nedeljko ga je pitao "Je li ti mene gađaš?", a napadač mu je odgovorio "Na tebe pucam, tebe gađam". Tada  je Nedeljko pobjegao u kuću i ostao nepovrijeđen.

Za ubijenog Kneževića koje su zvali "dječak sa planine", mještani kažu da je bio dobar, veliki borac koji je hranio oca, te imao konja i više od 30 goveda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije