Hronika

Objavljene fotografije najtraženijih bjegunaca, među njima i državljani BiH

Objavljene fotografije najtraženijih bjegunaca, među njima i državljani BiH
Foto: europol.europa.eu | Objavljenje fotografije najtraženijih bjegunaca, među njima i državljani BiH

HAG - Europol i Evropska mreže za aktivno praćenje bjegunaca (ENFAST), uputili su danas apel građanima EU da pregledom fotografija najtraženijih kriminalaca Evrope pomognu policijskim službenicima u hvatanju osumnjičenih, među kojima je i veliki broj porijeklom sa Balkana.

U kampanji koju sprovode ove godine, posebno su fokusirani na vođe i ključne članove organizovanih kriminalnih grupa, narko trafikante, trgovce bijelim robljem, kriminalce tražene zbog ubistva, plaćene ubice, kao i one koji se bave pranjem novca i pronevjerama, navode u saopštenju.

Europol moli građane da posjete veb stranicu, na kojoj se nalazi 49 profila bjegunaca povezanih sa organizovanim kriminalnim grupama, pogledaju fotografije i vide da li su nekog od njih prepoznali, prenosi Tanjug.

Među najtraženijim evropskim kriminalcima našlo se mnogo osumnjičenih poreklom sa Balkana, među kojima je i Goran Mladenović (54), koji je obilježen kao član organizovane kriminalne grupe Pink Panteri i koga policija Kipra traži zbog oružane pljačke juvelirnice.

U kampanji za 2022. godinu koja je počela juče objavljeno je 49 profila bjegunaca povezanih s organizovanim kriminalnim grupama, a među njima su i dva državljanina BiH, objavili su hrvatski mediji.

Riječ je o Mladenu Samardžiji zvanom Maki (32) i Radomiru Cvijanoviću (37) zvanom Rale koji osim bh. imaju i državljanstvo Slovenije. Samardžija je na potjernici zbog trgovine drogom, a Cvijanović zbog oružane pljačke.

Na fotografijama najtraženijih se nalaze i trojica osumnjičenih iz Hrvatske, a svi zbog kriminalnih radnji u okviru zločinačkog udruženja.

U saopštenju se navodi da se akcija sprovodi i na društvenim mrežama, a biće prevedena na sve jezike EU kako bi se dosegla što šira publika.

Kampanja EU Most Vanted je u prošlosti doživela značajan uspjeh sa brojnim anonimnim dojavama koje su doveli do hapšenja osumnjičenih.

Sajt je pokrenut 2016. godine, a od tada je objavljeno 335 profila bjegunaca.

Od tog broja, 120 bjegunaca je uhapšeno, a u 43 slučaja su doušnici osumnjičene vidjeli na sajtu Europola.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije