Hronika

Inspekcija o pogibiji u Banjaluci: Radnici nisu bili zaštićeni

Inspekcija o pogibiji u Banjaluci: Radnici nisu bili zaštićeni
Foto: N.N. | Obustavljen rad na banjalučkom gradilištu gdje su poginuli radnici
N.N.

BANJALUKA - Inspektori rada Republičkog inspektorata utvrdili su da gradilište u banjalučkom naselju Novi Borik gdje su 3. avgusta poginula dva radnika nije obezbijeđeno za siguran rad.

Rekli su ovo u Inspektoratu RS za “Nezavisne” i dodali da gađa na gradilištu nije očišćena od eksera i nije složena.

“Prilazi i prolazi za sva radna mjesta nisu izvedeni tako da se po njima mogu bez smetnje kretati radnici i prevoziti materijal”, istakli su u Inspektoratu.

Da podsjetimo, u ulici Veljka Mlađenovića, u Banjaluci, 3. avgusta nakon pada sa zgrade u izgradnji, dva radnika preduzeća “Led project” d.o.o. Banjaluka, smrtno su stradala.

“S obzirom na utvrđeno činjenično stanje inspektor je zabranio rad radnicima na svim radnim mjestima sa povećanim rizikom na gradilištu (poslovođa, kranista, armirač, glavni tesar, tesar, zidar, glavni zidar, pomoćni radnik)“, pojasnili su u Inspektoratu.

Dodalli su da zabrana traje za vrijeme trajanja okolnosti koje dovode do ugrožavanja zaštite i zdravlja radnika, odnosno dok se svi radnici ne osposobe za bezbjedan i zdrav rad.

Istakli su da je poslodavcu naloženo da izmijeni Akt o procjeni rizika na radnom mjestu i u radnoj sredini.

U skladu sa navedenim dozvoljeno je samo izvršenje poslova na uređenju gradilišta.

Inspektor je Zapisnik o izvršenoj kontroli i druge nalaze utvrđene u postupku, dostavio Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske radi kompletiranja dokumentacije i dostavljanja iste nadležnom tužilaštvu.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 2

Kapetan

Erazmo, odgovor je sve dotle dok im to država dozvoljava. Pa, jbt, pojavi se na TV snimak o zapošljavanji RVI, građevinska firma, u drugom planu rade pomenuti RVI, u majicama, starim hlačama i tenama. Nemaju čak ni radna odijela, a kamoli zaštitnu opremu. Mislite da je neko od inspektora zapazio taj detalj. Ma, to njih ne zanima.

Erazmo

Do kada?! Dragi poslodavci i "direktori"! Do kada cete se odnositi prema onima koji vam donose milionski dobit kao prema zivotinjama. Postoje gradjevinske norme, ali vama je tesko da izdvojite jednom u godini skroman iznos kako bi obezbjedili radnike, zbog toga ostavljate porodice na cjedilu. Nadam se da se sada zadovoljni sa iznosom na bankovnom racunu, sada kada ne mozete mirno da spavate. Bezbrizni i nesavjesni ljudi, pozdrav vama i ovom korumpiranom sistemu!

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije