Hronika

Odluka o produženju pritvora Balijagićima do 15. oktobra

Odluka o produženju pritvora Balijagićima do 15. oktobra
Odluka o produženju pritvora Balijagićima do 15. oktobra

SARAJEVO - Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) razmatralo je danas Prijedlog Kantonalnog tužilaštva za produženje pritvora Faruku Balijagiću i Adi Balijagiću (poznatom advokatu i njegovom sinu), koji se sumnjiče za podstrekavanje na krivično djelo ubistva, razbojništva i teška krivična djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine.

Odluka Suda u vezi s ovim prijedlogom biće donesena naknadno, odnosno u zakonskom roku (15. oktobra).

Kantonalno tužilaštvo ostalo je u cjelosti kod ranijih navoda, prema kojima bi puštanjem na slobodu Balijagići mogli prebjeći u Hrvatsku, jer imaju i hrvatsko državljanstvo i znatnu imovinu u toj zemlji, te da postoji strah od ometanja postupka i uticaja na svjedoke, odnosno da bi njihovim puštanjem iz pritvora moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

Stav Tužilaštva obrazložile su tužiteljke Aida Topalović i Ivana Petković, navodeći da se radi o komplikovanom i ozbiljnom slučaju u kojem su provedene brojne istražne radnje, ispitan veći broj svjedoka te da je potrebno dodatno vrijeme za analizu i detaljan shematki prikaz presretnutih razgovora, a što je u ovom slučaju korišteno kao posebna istražna radnja.

Navele su, takođe, da su u međuvremenu došle do novih svjedoka, činjenica i dokaza, a u kontekstu s ranije uzetim iskazima.

Branioci Balijagića, advokati Mirnes Ajanović i Senad Pećanin, smatraju "da se radi o montiranom postupku, konstrukciji i farsi u kojoj su ključni svjedoci osobe koje su odranije poznate organima gonjenja, odnosno osuđivane, te da Tužilaštvo ne raspolaže niti jednim konkretnim dokazom kojim bi potkrijepili iskaze dosada ispitanih svjedoka".

Podsjetili su da su svjedoci u ovom slučaju Eldan Žigović, koji je označen ključnim, te Adnan Maglić, Nebojša Glavaš..., detaljno citirajući dijelove transkripta presretnutih razgovora, osporavajući kredibilitet svjedoka, čije su iskaze označili sintagmom "čula, kazala", višekratno se pozivajući na praksu ustavnih sudova u BiH i Evropskog suda za ljudska prava, kao i odredbe Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava, posebno u segmentu - prava na pravično suđenje.

Advokati Ajanović i Pećanin negirali su opasnost od bjekstva njihovih klijenata i u vezi s tim Sudu predali četiri pasoša, dva hrvatska i dva BiH, te hrvatske lične karte koje se odnose na Faruka i Adu Balijagića.

Negirali su, takođe, opasnost od uznemirenja javnosti u slučaju puštanja na slobodu njihovih klijenata, ocijenivši da se radi o interesovanju javnosti za ovaj slučaj, a ne opasnosti od remećenja javnog reda i mira.

Sudu su, istovremeno, predali opsežan prigovor na prijedlog za produženje pritvora, te određen broj dokumenata koje su označili relevantnim za utvrđivanje činjenica u ovom slučaju.

Replicirajući u povodu iznesenih stavova advokatskog tima, tužiteljke Topalović i Petković uputile su prigovor da su oni izašli iz okvira koji podrazumijeva razmatranje prijedloga o produženju pritvora, uz opasku da Tužilaštvo u interesu integriteta istrage nije dužno da sve čime raspolaže u ovom trenutku dostavi drugoj strani u postupku.

Nadalje, navele su da su advokati Balijagića pribjegli fragmentarnom prikazu iskaza pojedinih svjedoka, a njihove određene tvrdnje nazvale paušalnim i netačnim.

Faruk i Ado Balijagić su kazali da su u cjelini saglasni s navodima njihovih advokata, a Balijagić stariji je zamolio Sud da u skladu s važećim zakonom, ukoliko postoji osnovana sumnja, pritvor zamijeni oduzimanjem putnih isprava i ličnih karata, odnosno mjerom zabrane kontakta s osobama koje su do sada uključene u ovaj slučaj.

Istovremeno, Faruk Balijagić se požalio na uslove u pritvoru, uz opasku da su gori od onih u logoru, izražavajući strah za svoju bezbjednost, te podsjećajući na to da su on i njegova porodica i ranije bili meta različitih napada, uključujući i bombaški napad na njegovu porodičnu kuću. Naveo je, uz to, da je žrtva vlastitih javnih istupa.

Sudskom vijeću se obratio i Ado Balijagić, rekavši "da je ova montaža indirektno ubistvo njegove porodice", izražavajući spremnost da on ostane u pritvoru kao "zalog", uz molbu da njegov otac bude pušten na slobodu. 

Faruk i Ado Balijagić uhapšeni su 15. septembra i od tada su u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije