Hronika

Određen pritvor za pet osumnjičenih pripadnika ID transportovanih u BiH

Određen pritvor za pet osumnjičenih pripadnika ID transportovanih u BiH
Foto: Anadolija/Ilustracija | Određen pritvor za pet osumnjičenih pripadnika ID transportovanih u BiH

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine odredio pritvor osumnjičenima Emiru Ališiću, Seadu Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidiju, osumnjičenim za ratovanje na strani terorističke organizacije Islamska država, koji su sinoć deportovani iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu

Sud Bosne i Hercegovine održao je sinoć pet odvojenih ročišta i donio pojedinačna rješenja za određivanje pritvora.

"U odnosu na osumnjičenog Emira Ališića (S1 2 K 022881 16 Krn) stavljeno je van snage rješenje Suda BiH za određivanje pritvora, od 30.08.2016. godine. Istovremeno je osumnjičenom Emiru Ališiću određen pritvor koji, po ovom rješenju, može trajati najduže mjesec dana od dana lišenja slobode 19.12.2019. godine, odnosno do 19.01.2020. godine ili do druge odluke Suda. Pritvor je određen zbog postojanja posebnog pritvorskog razloga propisanog članom 132. stav 1. tačka a) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva", navodi se u saopštenju Suda BiH.

Navodi se takođe da je van snage stavljena i odluka za pritvor osumnjičenom Seada Kasupovića od 10. februara 2016. godine, a da mu je istovremeno određen pritvor od mjesec dana, odnosno do 19. januara 2020. godine ili do druge odluke Suda. Dodaje se da mu je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva.

Sud je jednomjesečni pritvor odredio i Miralemu Berbiću, takođe zbog opasnosti od bjekstva.

"U odnosu na osumnjičenog Jasmina Keserovića (S1 2K 019812 15 Krn) stavljeno je van snage rješenje Suda BiH za određivanje pritvora od 20.10.2015. godine. Istovremeno je osumnjičenom Jasminu Keseroviću određen pritvor koji, po ovom rješenju, može trajati najduže mjesec dana od dana lišenja slobode 19.12.2019. godine, odnosno do 19.01.2020. godine ili do druge odluke Suda. Pritvor je određen zbog postojanja posebnog pritvorskog razloga propisanog članom 132. stav 1. tačka a) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva", dodaje se u saopštenju Suda BiH.

Pritvor do 19. januara naredne godine određen je i za Hamzu Labidia. Pritvor je i njemu određen zbog opasnosti od bjekstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije