Hronika

Određene mjere zabrane Zolaku, ne smije komunicirati sa Novalićem i ostalima

Određene mjere zabrane Zolaku, ne smije komunicirati sa Novalićem i ostalima
Foto: Nedžad Uglješa | Određene mjere zabrane Zolaku, ne smije komunicirati sa Novalićem i ostalima

SARAJEVO - Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH da se direktoru Agencije za lijekove BiH Aleksandru Zolaku, osumnjičenom za zloupotrebu položaja, odredi zabrana sastajanja sa osumnjičenima i svjedocima iz afere "Respiratori", potvrđeno je iz Tužilaštva BiH za "Nezavisne".

Zolaku je zabranjeno sastajanje sa osumnjičenima i svjedocima iz afere "Respiratori" među kojima je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ali i sa četiri ili pet radnika Agencije za lijekove BiH koji su učestvovali u izdavanju dozvole "Srebrenoj malini" za uvoz respiratora iz Kine.

Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštvoa da se mjere zabrane odrede na period od mjesec, što bi trebalo biti dovoljno da saslušaju sve svjedoke.

Osim Zolaka, u aferi uvoza 100 respiratora iz Kine u BiH, osumnjičeni su i premijer FBiH Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić.

FH "Srebrena malina" nije bila registrovana za promet medicinskim sredstvima. Tužilaštvo u svom prijedlogu tvrdi da postoji osnovana sumnja da je Zolak, kao direktor Agencije, prekoračio ovlaštenja i donio rješenje kojim se dozvoljava upis "Srebrene maline" u registar veleprodaje medicinske opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije