Hronika

Pratite nas na Google news

Oduzet duvan i cigarete vrijedni 180.000 KM

Oduzet duvan i cigarete vrijedni 180.000 KM
Foto: N.N. | Oduzet duvan i cigarete vrijedni 180.000 KM
Maja Brkić

SARAJEVO - Službenici UIO iz regionalnog centra Sarajevo su u nekoliko odvojenih akcija oduzeli 1.159 kilograma duvana i 648 paklica cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama, navedeno je u saopštenju UIO BiH.

Kako se pojašnjava u saopštenju ukupna tržišna vrijednost akciznih proizvoda koji su trebali biti prodani na "crnom tržištu" u BiH iznosi 180.000 KM.

"Postupajući po uputama dežurog tužioca Tužilaštva BiH, a na osnovu ranijih operativnih aktivnosti provedenih na terenu, ovlašteni službenici UIO izvršili su pretrese objekata na dvije lokacije na području opštine Ilidža. Tom je prilikom izvršeno oduzimanje  919,5 kg duvana i 648 paklica cigareta. Pomenuti akcizni proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a isti su bili namjenjeni za prodaju na području Kantona Sarajevo", navedeno je u saopštenju UIO.

Kako se dodaje u saopštenju, vršeći pojačane aktivnosti na sprečavanju nelegalnog prometa duvana i duvanskih prerađevina, ovlašteni službenici UIO su na putnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic prilikom kontrole putničkog vozila pronašli i privremeno oduzeli 120 kg rezanog sušenog duvana, koji je bio namjenjen za prodaju na "crnom tržištu".

"Kontrolišući vozila na putnoj komunikaciji Foča-Goražde u mjestu Ustikolina, ovlašteni službenici UIO su u saradnji sa službenicima MUP-a BPK, PS Ustikolina pronašli i privremno oduzeli 120 kg rezanog duvana koji nije bio obilježen akciznim markicama UIO", navodi se u saopštenju.

Kako se pojašnjava, protiv osoba od kojih su privremeno oduzeti akcizni proizvodi pokrenuti su odgovarajući postupci pred nadležnim sudovima u BiH. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije