Hronika

Oduzete cigarete i rezani duvan vrijednosti 222.000 KM

Oduzete cigarete i rezani duvan vrijednosti 222.000 KM
Foto: UIO BiH | Oduzete cigarete i rezani duvan vrijednosti 222.000 KM

BANJALUKA - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su na području Tuzle i Tuzlanskog kantona privremeno oduzeli veću količinu cigareta i sitno rezanog duvana ukupne tržišne vrijednosti 222.000 KM.

Iz Uprave je saopšteno da je riječ o jednoj od najvećih pljenidbi cigareta na području Tuzlanskog kantona i BiH u posljednjem periodu.

U okviru operativne akcije kodnog naziva "King" prilikom pretresa objekta i vozila pronađeno je 33.300 paklica raznih cigareta ('FM`, `king`) i 256 kilograma sitno rezanog duvana, istaknuto je u saopštenju.

"Ovi proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama koje izdaje UIO i bili su namijenjeni prodaji na crnom tržištu", navodi se u saopštenju.

Aktivnosti na terenu sproveli su službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja regionalnog centra UIO u Tuzli i Grupe za obavještavanje, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Postupanja na terenu sprovedena su u skladu sa instrukcijama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

Protiv osumnjičenog lica biće podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu BiH, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO koristili su specijalizovanu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD.

"Ovakav modalitet saradnje između MUP-a Tuzlanskog kantona i UIO pokazuje odlučnost i istrajnost u borbi protiv svih vidova kriminaliteta, što naročito dolazi do izražaja tokom pandemije uzrokovane virusom korona", navodi se u saopštenju.

UIO BiH pozvala je sve građane da na otvorenu liniju 080-02-06-07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda, a svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije