Hronika

Pratite nas na Google news

Oko 300 osoba ispitano u vezi sa ubistvom sarajevskih policajaca

Oko 300 osoba ispitano u vezi sa ubistvom sarajevskih policajaca
Foto: Arhiva | Oko 300 osoba ispitano u vezi sa ubistvom policajaca
Marko Mišić

SARAJEVO - Oko 300 osoba je saslušano, a 39 ih je poligrafski ispitano u sklopu istrage ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića (43) i Davora Vujinovića (46), koji su izrešetani 26. oktobra 2018. godine.

Navodi se to u zajedničkom saopštenju MUP-a Kantona Sarajevo (KS) i Tužilaštva KS, u kojem se dodaje da se od dana ubistva svakodnevno i u kontinuitetu radi na rasvjetljavanju ovog ubistva.

Pod istragom je, napominje se, više osoba, a do sada je u ovom predmetu preduzeto više od 1.000 radnji dokumentovanja i dokazivanja.

"Pored MUP-a KS, ostvarena je saradnja i sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Upravom za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i Federalnom upravom policije, kao i Obavještajno-bezbjednosnom agencijom (OBA) u razmjeni podataka", ističe se u saopštenju.

Kako dodaju iz MUP-a i Tužilaštva KS, naređeni su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i molbe za međunarodnu pravnu pomoć zbog prikupljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan BiH. Vještačeno je, kako se ističe, 100 snimaka sa video-nadzora.

Kako kažu iz Tužilaštva i MUP-a KS, upućeno je više zahtjeva Interpolu i Europolu, a ostvarena je saradnja s osam država i u pitanju su SAD, Kanada, Njemačka, Velika Britanija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora.

"Predmet ubistva sarajevskih policajaca prioritet je u radu Tužilaštva i MUP-a KS", dodaju iz Tužilaštva.

Podsjetimo, 26. oktobra 2018. godine, oko pet časova, u sarajevskom naselju Alipašino polje policajci su tokom redovnog obilaska terena zatekli lopove koji su pokušavali ukrasti golf 6 hrvatskih tablica.

Uočivši policijski auto, lopovi su iz automatske puške zapucali na policajce, koji nisu uspjeli izaći iz auta, niti uzvratiti paljbu.

Šehović je, podsjetimo, ubijen na licu mjesta, dok je njegov kolega Vujinović preminuo nekoliko sati kasnije od zadobijenih povreda.

Na groblju "Sveti Josip" na Ciglanama u Sarajevu 29. oktobra sahranjen je Vujinović. Istog dana, na mezarju Buća potok u Sarajevu klanjana je dženaza i obavljen ukop Šehovića.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije