Hronika

Sud će pregledati video-snimke na suđenju profesoru optuženom za mito

Sud će pregledati video-snimke na suđenju profesoru optuženom za mito
Foto: N.N. | Okružni sud će pregledati video-snimke na suđenju profesoru optuženom zbog mita

BANJALUKA - Republička javna tužiteljka Dragica Glušac najavila je da će u Okružnom sudu u Banjaluci pregledati snimke video-nadzora s Univerziteta "Apeiron", čijem se nekadašnjem profesoru Veljku Đukiću sudi po optužnici koja ga tereti za primanje mita.

Đukić tvrdi da mu je sve montirano, a njegov advokat Dragan Tolimir istakao je da je cijela optužnica zasnovana na nezakonitim dokazima.

U Okružnom sudu u Banjaluci počelo je ponovljeno suđenje Đukiću, koje je obnovljeno zbog izmjena Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske. Tim izmjenama je, umjesto sudije pojedinca, određeno da sudi sudsko vijeće.

Tužiteljka Glušac i odbrana optuženog na početku ponovljenog suđenja saglasili su se da se ranije izvedeni dokazi i saslušani svjedoci ne ponavljaju.

Nakon toga Tužilaštvo je vijeću predočilo preostale materijalne dokaze. Advokat Tolimir tvrdi da svi dokazi u ovom slučaju potiču iz disciplinskog postupka protiv Đukića.

"Svjedoci u ovom slučaju prvo su bili osumnjičeni, a onda su, da bi izbjegli krivično gonjenje, pristali da daju iskaz. Čuli smo da neko poziva studente da daju izjave protiv mog klijenta. To su sve naručene izjave. Imamo slučaj studenta koji je 17 puta polagao ispit i nije mogao da prođe, a naprasno ga je položio nakon što je dao iskaz protiv mog klijenta", rekao je Tolimir.

Dodao je da je početna prijava koja je podnesena protiv Đukića napisana tendenciozno i da ne može ni biti dokaz.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne novine" ranije objavile, Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Đukića, koja ga tereti da je tražio mito za ocjene te da je jednu, i to sedmicu, naplatio tako što je od studentkinja dobio mobilni telefon samsung. U optužnici koju je podiglo Republičko javno tužilaštvo Đukića terete da se o zakon ogriješio više puta od 2016. do 2018.

Panevropski univerzitet "Apeiron" je, podsjetimo, saopštio da je, odmah nakon što su studenti prijavili neetično ponašanje Đukića, suspendovao ovog profesora i pokrenuo disciplinski postupak. Kako su dodali, na osnovu rezultata disciplinskog postupka, profesoru je izrečena mjera prestanka radnog odnosa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije