Hronika

Seferović optužen da je tjerao vanbračnu suprugu da prosi

Seferović optužen da je tjerao vanbračnu suprugu da prosi
Foto: Ilustracija | Optužen Seferović: Tjerao vanbračnu suprugu da prosi

SARAJEVO - Jasmin Seferović (22) iz Sarajeva optužen je da je vanbračnu suprugu tjerao da prosi i da mu daje prikupljeni novac.

Optužnicu protiv njega podiglo je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo, a potvrdio Kantonalni sud i na teret mu je stavljeno krivično djelo trgovina ljudima.

Seferovića terete da je nesrećnu ženu tjerao na prosjačenje tokom trajanja vanbračne zajednice od početka 2020. do marta 2021. godine.

U optužnici se navodi da je on upotrebom sile ili drugim oblicima prinude vanbračnu suprugu kombijem ford prevozio na različita mjesta u Kantonu Sarajevo, gdje ju je ostavljao da prosi i to uglavnom pred tržnim centrima.

Ženu je tukao i maltretirao te ju je 13. avgusta lani natjerao i da sa njihovom maloljetnom kćerkom traži milostinju od građana Banjaluke.

Djevojčicu nije zakonski priznao, već je koristio položaj zavisnosti i kontrole nad suprugom koja je bila bez prihoda i sredstava za egzistenciju. Ženu sa bebom vozio je i na različite lokacije u Sarajevu i primoravao je da prosi.

Ona je dnevno sakupljala 100 KM, koje je direktno predavala nasilniku.

Seferović je nedavno u Okružnom sudu Banjaluka osuđen na pet i po godina zatvora zbog prodaje petnaestogodišnje L.S. radi zasnivanja braka.

Osuđen je zbog trgovine djecom i zasnivanja vanbračne zajednice sa L.S., koja je imala manje od 16 godina, a koju je uz to tjerao da prosi. Zajedno s njim osuđeni su njegov otac Ljubo Seferović na novčanu kaznu od 5.000 KM, a majka djevojčice Almasa S. uslovno na godinu zatvora i novčanu kaznu od 300 KM.

Oni su osuđeni jer su pomogli u zasnivanju nezakonite vanbračne zajednice. Optuženi Jasmin Seferović donedavno je bio u pritvoru, ali je pušten uz mjere zabrane.

Njegov otac Ljubo Seferović poznat je iz predmeta ubistva Dženana Memića i nedavno je oslobođen optužbi za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je Memić teško povrijeđen, a potom preminuo usljed teških povreda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije