Hronika

Optužen da je prijetio pištoljem radnicama kladionice i oteo novac i telefone

Optužen da je prijetio pištoljem radnicama kladionice i oteo novac i telefone
Foto: Radio Brčko | Optužen da je prijetio pištoljem radnicama kladionice i oteo novac i telefone

BRČKO - Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Marka Stanimirovića (20) zbog sumnje da je prošle godine u Brčkom, uz prijetnju pištoljem opljačkao kladionicu Meridian, kao i radnice u tom objektu.

Optužnicom koja je potvrđena pred Osnovnim sudom, on je optužen da je silom, uz upotrebu oružja, oteo novac i mobilne telefone od dvije radnica, počinivši teži oblik krivičnog djela razbojništva. 

“Optužnicom od 12. marta, Stanimiroviću je stavljeno na teret da je 23. juna 2023. godine, u ulici Nikole Tesle, upotrebom sile prema radnicama sportske kladionice Meridian oduzeo 660 KM gotovog novca. Usto, on je od radnica koje su se zatekle u objektu, uz prijetnju upotrebom pištolja, oduzeo i mobilne telefone u vrijednosti približnoj iznosu oduzetog novca”, navode iz Tužilaštva.

Kako se navodi u optužnici, Stanimirović je oko 23.30 časova u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, s fantomkom na glavi i pištoljem u ruci, ušao u kladionicu.

Tu je zatekao radnice O. D. i  Z. Z, kao i dva gosta. 

Zatim je, uz prijetnju pištoljem prema prisutnima, od radnica tražio novac, nakon čega mu je jedna od njih predala kovertu s gotovinom u iznosu od 660 KM. 

“On je, potom, od obje radnice oduzeo mobilne telefone vrijednosti od oko 300 KM, odnosno oko 360 KM, a zatim napustio objekat, pribavivši protivpravnu imovinsku korist”, zaključuje se u optužnici. 

Kako navode iz Tužilaštva, u intenzivnoj saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, krivično djelo brzo je rasvijetljeno, a počinilac je već sutradan i priveden. 

“S obzirom da je pri izvršenju krivičnog djela upotrijebljeno oružje, po okončanju istrage, Tužilaštvo je optužilo Stanimirovića za teži oblik razbojništva (iz člana 283 stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), tereteći ga da je upotrebom sile i prijetnjom da će direktno napasti na život i tijelo neke osobe za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 1 320KM. Pošto je u cijelosti potvrdio optužnicu, Osnovni sud Brčko distrikta BiH nastaviće postupak u ovom slučaju zakazivanjem ročišta za izjašnjenje o krivici optuženog”, navode iz Tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije