Hronika

Optužen da je ubio majku tako što ju je davio i tukao

Optužen da je ubio majku tako što ju je davio i tukao
Foto: Ilustracija | Optužen da je ubio majku tako što ju je davio i tukao

ZENICA - Armin Šehagić iz Kaknja optužen je da je u neuračunjivom stanju na okrutan način ubio majku Emiru tako što je ušao u njenu spavaću sobu i bez ikakvog povoda je tukao rukama i nogama te je davio.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Šehagića zbog krivičnog djela ubistvo, a optužnica je u cijelosti potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici.

Ubistvo se desilo 14. juna ove godine, u njihovom stanu u Kaknju, a prema optužnici, počinio ga je u neuračunjivom stanju usljed psihotične epizode paranoidno-halucitornog tipa. Prema optužnici, on je u sedam časova ušao u njenu spavaću sobu i bez ikakvog povoda i razloga brutalno je fizički napao.

Majci je iznenada počeo zadavati udarce rukama i nogama po čitavom tijelu i po glavi, zadajući naročito udarce u grudni koš.

"Udaranjem ili pritiskanjem i gaženjem stopalima ili koljenima na prednji zid grudnog koša, izrazitije desno, stezao ju je šakama u predjelu vrata kako bi je udavio, što je i htio, a stezanje je bilo dugotrajno, što je dovelo do povređivanja vrata oštećene", navodi se u optužnici.

Osumnjičeni je u toku dugotrajnog udaranja i davljenja majke vikao, što su čule komšinice koje žive na istom spratu.

"Dok je u ovakvo bespomoćnom stanju trpjela bolove jakog intenziteta, usljed čega je bila izražena znatna patnja, što je trajalo sve do gubitka svijesti, oštećenoj je nanio višestruke povrede tijela (vrata, grudnog koša), što je bilo potpomognuto nasilnom asfiksijom usljed stezanja vrata šakama", navodi se u optužnici.

Njegova majka zadobila je prelom vratne kičme, višestruki serijski prelom rebara desno sa odsječenjem međurebarnih mišića, međurebarnih arterija i desnog plućnog krila uz posljedično krvarenje u desnu grudnu šupljinu. Stezanje vrata šakama je potpomoglo znatnom stepenu oštećenja funkcije disanja, što se nepovoljno odrazilo na funkcionisanje vitalnih organa (mozga, srca i pluća).

Žena je zbog povreda prevezena u Kantonalnu bolnicu Zenica, ali je istog dana podlegla.

Prema ranijim informacijama, nakon tog događaja Šehagić je pokušao samoubistvo skokom s mosta u rijeku. Prolaznici su ga izvukli iz rijeke te je i on prebačen u Kantonalnu bolnicu u Zenicu na Neuropsihijatriju.

Šehagić je, prema optužnici, krivično djelo počinio u stanju neuračunljivosti, te je zatraženo da mu se privremeno odredi prisilni smještaj u zdravstvenoj ustanovi u skladu sa nalazom i mišljenjem psihijatrijskog vještačenja.

Predloženo je i da mu se produži mjera pritvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije