Hronika

Optužena da nije obezbijedila auto pa je dijete pregazilo dijete

Optužena da nije obezbijedila auto pa je dijete pregazilo dijete
Foto: Dražan Pozderović | Optužena da nije obezbijedila auto pa je dijete pregazilo dijete

VIŠEGRAD - Jelena J. (39) iz Višegrada optužena je da je ostavila neobezbijeđen automobil, odnosno da nije podigla ručnu kočnicu, usljed čega je dijete od dvije godine uspjelo pokrenuti reno klio, pa je došlo do nesreće u kojoj je poginulo dijete staro 14 mjeseci.

Protiv nje je Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, Područna kancelarija u Višegradu, nakon sprovedene istrage podiglo optužnicu.

Ovom optužnicom Višegrađanki je na teret stavljeno da je počinila krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Prema navodima optužnice, ova tragedija se desila 31. maja 2019. godine, nakon što je optužena u dvorištu parkirala vozilo.

Kako se navodi u optužnici, tragedija se desila oko 15.45 u Višegradu, kada je optužena opšteopasnom radnjom iz nehata izazvala opasnost za život ljudi, usljed čega je došlo do smrti maloljetne osobe.

"Prije nego što je kao vozač parkirala i napustila vozilo kojim je upravljala, nije preduzela sve mjere kojim se sprečava da vozilo samo krene s mjesta i da ga obezbijedi od neovlaštene upotrebe. U dvorištu porodične kuće parkirala je reno klio u vlasništvu njenog brata J.M., ugasila motor, napustila vozilo i isto ostavila nezaključano", navodi se u optužnici.

Kako je navedeno, ručicu mjenjača ostavila je u poziciji za vožnju unazad, a ključ za startovanje motora ostavila nezaključan, te nakon gašenja motora nije upotrijebila ručnu kočnicu.

"Na taj način omogućila je da dijete staro dvije godine uđe u vozilo, okrene ključ za startovanje motora i vozilo pokrene vožnjom unazad", stoji u optužnici.

Dalje se navodi da je usljed toga automobil prvo oborio na tlo dijete staro 14 mjeseci, koje se u tom momentu igralo s lijeve strane vozila. "Zatim je prednji lijevi točak vozila nagazio maloljetno lice po glavi dok je ležalo na tlu", stoji u optužnici.

Nakon ove nesreće dijete je usljed teških povreda kostiju glave i tkiva mozga istog dana preminulo.

"Opšteopasnom radnjom iz nehata, optužena je izazvala opasnost za život ljudi, usljed čega je došlo do smrti, čime je optužena izvršila krivično djelo izazivanje opšte opasnosti", navodi se u optužnici, koja je i potvrđena od strane Osnovnog suda u Višegradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije