Hronika

Optuženi da su manipulacijama stekli 30 miliona KM

Optuženi da su manipulacijama stekli 30 miliona KM
Foto: Arhiva / Ilustracija | Optuženi da su manipulacijama stekli 30 miliona KM

SARAJEVO - Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv 19 osoba u predmetu "Profit", osumnjičenih da su nezakonitim radnjama stekli korist od čak 30 miliona maraka.

Optužnica je podignuta protiv Zijada Blekića, Edina Dizdara, Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Muharema Bajrića, Ramiza Bibića, Nasera Dace, Jasmina Jusufranića, Smiljke Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Alena Murguza, Elme Mulahusić, Edine Halilbegović, Azre Blekić Aydogan, Hamdije Zvrko i Huseina Zvrke.

Oni se terete se za krivična djela organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i dr.

Kako navode iz Tužilaštva, optuženi se sumnjiče da su od 2006. do 2014. godine organizovali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

"Podizanju optužnice prethodila je kompleksna istraga Tužilaštva KS. U optužnici koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, predloženo je 196 svjedoka i više od 6.000 materijalnih dokaza", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Ističe se da je Sud još u fazi istrage, a na prijedlog Tužilaštva KS, blokirao više od sedam miliona maraka koji su se nalazili na računima osumnjičenih i njihovih firmi.

"Riječ je o 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicionog fonda. U optužnici su postupajući tužioci predložili oduzimanje imovinske koristi stečene krivičinim djelom u višemilionskom iznosu. Također, sudu je predloženo produženje pritvora Zijadu Blekiću, Edinu Dizdaru, Arminu Mulahusiću i Jasminu Jusufraniću", dodaju iz ove pravosudne institucije i zaključuju da je za ostale osumnjičene zatraženo produženje mjera zabrane.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije