Hronika

Optuženi oslobođeni krivice za trgovinu djetetom

Optuženi oslobođeni krivice za trgovinu djetetom
Foto: N.N. | Optuženi oslobođeni krivice za trgovinu djetetom

BANJALUKA - Dobojlije Alija Aljić (51) i Mehmed Bosak (47), kojeg terete za trgovinu djetetom, i Ismet Bosak (19), kojeg terete za obljubu, danas su u banjalučkom Okružnom sudu oslobođeni optužbi.

Riječ je o slučaju dogovorenog braka između dvije porodice, odnosno Alićeve tada 13-godišnje kćerke i optuženog mladića Ismeta.

Optuženi su oslobođeni usljed nedostatka dokaza i postojanja okolnosti koje isključuju krivicu, a presudu im je izreklo Vijeće, kojim je predsjedavao sudija Blagoje Dragosavljević.

Aliću, inače ocu 12 djece, na teret se stavljalo da je s Mehmedom Bosakom, koji ima 14 djece, pregovarao o prodaji kćerke.

Prema optužnici Republičkog tužilaštva, koje su oslobođeni, Aljić je 28. decembra 2018. godine dogovorio, a zatim 10. januara za 2.300 KM prodao svoju maloljetnu kćerku A.A. (13) Mehmedu.

Ona je prodata kako bi zasnovala prinudnu bračnu zajednicu s njegovim sinom Ismetom Bosakom, kojeg je optužnica teretila da je djevojčicu odveo na područje Visokog, gdje ju je obljubio.

Maloljetnica je nakon otkrivanja slučaja izdvojena iz porodice i smještena u dom u Tuzli, gdje se, kako saznajemo, i sada nalazi.

Navodno je ona tokom istrage tvrdila da ništa nije urađeno mimo njene volje i da je željela da je udaju za Ismeta.

Aleksandar Jokić, Aljićev branilac, rekao je za "Nezavisne" da je u pitanju predimenzioniran pogled na običaje jedne etničke zajednice koji odudaraju u odnosu na običaje ostalih većinskih naroda koji žive na ovim prostorima.

"Zaista nije bilo elemenata ni da se podiže optužnica ni da se vodi postupak", rekao je Jokić.

Presudom su optuženi oslobođeni plaćanja sudskih i troškova advokata koji padaju na teret budžeta.

Podsjećamo da je sličan postupak vođen u Srbiji, gdje je Apelacioni sud lani optuženog za isto krivično djelo oslobodio krivice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije