Hronika

Optuženi savjetnik gradonačelnika i direktor rudnika

Optuženi savjetnik gradonačelnika i direktor rudnika
Foto: Arhiva | Optuženi savjetnik gradonačelnika i direktor rudnika

ŽIVINICE - Općinski sud Živinice potvrdio je optužnicu protiv Abdulaha Zukića i Samira Suljića iz Živinica zbog postojanja osnovane sumnje da je Zukić počinio produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Suljić produženo krivično djelo primanje dara ili drugog oblika koristi.

Zukić je bivši kantonalni ministar, savjetnik premijera i trenutni savjetnik gradonačelnika Živinica, dok je Suljić v.d. direktora RMU Đurđevik. 

Kako je pojašnjeno iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla, Zukić i Suljić su u periodu od aprila do juna 2021. godine od vlasnika jednog privatnog preduzeća koje je od RMU Đurđevik imalo dospjela nenaplaćena potraživanja u iznosu od oko 700.000 KM za prodaju guma za kamione tražili dar u novcu kako bi Suljić realizirao i isplatio potraživanja ovoj firmi, te su od drugog vlasnika preduzeća tražili iznos od 40.000 KM kako bi ta firma prošla na tenderu za kupovinu bakra i željeza koje je prodavao rudnik, na što vlasnici firmi nisu pristali.

"Također, u trećoj tački optužnice se pomenutima na teret stavlja da su od maja do početka jula 2021. godine od vlasnika i odgovornog lica u jednoj zaštitarskoj firmi koja pruža usluge rudniku i kojoj je ovo javno preduzeće dugovalo 240.000 KM za pružene usluge tražili da im predaju dio od 15% od ukupnog potraživanja u novcu kako bi posredovali i uticali da JP 'Elektroprivreda BiH' ovoj zaštitarskoj agenciji isplati pomenuti dug", saopštilo je Tužilaštvo.

Nakon što je  "Elektroprivreda BiH" zaštitarskoj agenciji isplatila potraživanja prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM i dogovorena je isplata preostalog dijela duga, u vozilu direktora ove agencije 2. jula ove godine Suljiću je isplaćen dar u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici SIPA uhapsili i Suljića i Zukića.

U optužnici je sudu predloženo da se Zukiću izreknu sigurnosne mjere zabrane obavljanja službene dužnosti u organima uprave ili dužnosti savjetnika u organima uprave, a Suljiću zabrana obavljanja dužnosti odgovorne osobe u pravnim licima s pretežnim državnim kapitalom. Nadležni sud je optuženima, umjesto ranije mjere zabrane napuštanja obiteljskog doma, odredio mjere zabrane napuštanja područja TK, kao i zabranu međusobnog sastajanja i sastajanja sa svjedocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije