Hronika

Optuženi u predmetu "Volan" priznao krivicu, dobio godinu zatvora

Optuženi u predmetu "Volan" priznao krivicu, dobio godinu zatvora
Foto: N.N. | Optuženi u predmetu "Volan" priznao krivicu, dobio godinu zatvora
N.N.

SARAJEVO - Miroslav Škobo s Pala, jedan od optuženih u predmetu "Volan", zaključio je sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH. Sud BiH prihvatio je sporazum te je Škobi izrečena kazna zatvora u trajanju od godinu.

Sud je, takođe, prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je potpisao Ferdo Vukoja iz Gruda te mu izrekao godinu zatvora.

Prema navodima iz optužnice, Škobo je optužen za organizovani kriminal, pranje novca te iznuđivanja novca od vlasnika ukradenih vozila. Od optuženog Miroslava Škobe se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 14.000 KM i 5.000 evra.

Ferdo Vukoja je osuđen za organizovani kriminal, pranje novca i krijumčarenje ukradenih vozila. Vukoja je vlasnik autootpada u Grudama, gdje su odvožena neka od ukradenih vozila i sječena u dijelove.

Predmet protiv Škobe i Vukoje je odvojen od suđenja Danilu Cicoviću i drugima optuženima u predmetu "Volan", a koji se terete za organizovanu krađu vozila.

Optuženo je ukupno 27 osoba koje se terete da su kao organizirana kriminalna grupa ukrali najmanje 200 skupocjenih vozila od 2011. do 2017. godine.

Prema optužnici oni su vozila krali naoružani, a zatim su ih skrivali i iznuđivali novac od vlasnika ili su ih rastavljali u dijelove, krijumčarili i prodavali i na teritoriji Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Automafijaši su, u zavisnosti od mjesta boravka, djelovali u grupama na Palama, Mokrom, Ilidži i Istočnoj Ilidži, te zapadnoj Hercegovini.

U presudi se navodi da je optuženi Miroslav Škobo kriv što je, kao pripadnik grupe za organizovani kriminal, radnjama opisanim u tački 5.22. optužnice imovinu za koju je znao da je pribavljena počinjenjem krivičnog djela teška krađa, držao, raspolagao njom, vršio njen prenos i na drugi način prikrivao njenu prirodu, izvor, kretanje i vlasništvo, a takva imovinska korist je pribavljena počinjenjem ovog krivičnog djela na teritoriju oba entiteta.

Osim toga, optuženi je radnjama opisanim u tačkama 5.20, 5.21. i 5.23. optužnice, radi pribavljanja sebi i drugima protivpravne imovinske koristi, silom i ozbiljnom prijetnjom drugoga prisilio da što učini na štetu svoje imovine.

Optuženi Ferdo Vukoje kriv je što je, kao pripadnik grupe za organizovani kriminal, radnjama opisanim u tački 7.1. optužnice imovinu za koju je znao da je pribavljena počinjenjem krivičnog djela teška krađa, držao, raspolagao njom, vršio njen prenos i na drugi način prikrivao njenu prirodu, izvor, kretanje i vlasništvo, a takva imovinska korist je pribavljena počinjenjem ovog krivičnog djela na teritoriju oba entiteta, te radnjama opisanim u tački 7.22. preko carinske linije prenosio robu veće vrijednosti i izbjegavajući mjere carinske kontrole bavio se prenošenjem robe preko carinske linije.

(avaz.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije